New York Times vorbește despre un cutremur mare în România. ”Cel puțin la fel de multe victime ca în 1977”

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
02/01/2020, 19:23
New York Times vorbește despre un cutremur mare în România. ”Cel puțin la fel de multe victime ca în 1977”
New York Times vorbește despre un cutremur mare în România. Sursa foto: gsp.ro

Publicația americană New York Times publică pe larg un articol în care trage un semnal de alarmă legat de clădirile din București care nu ar rezista unui cutremur puternic. Jurnaliștii spun că guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria nu au reușit să abordeze riscurile pe care le prezintă imbătrânirea clădirilor.

New York Times vorbește despre un cutremur mare în România

”Au încurajat boom-urile de construire în anii 90, în timpul tranziției de la comunism la capitalism, în care standardele de siguranță adesea au fost ignorate. Rezultatul este că milioane de oameni trăiesc în case puțin probabil să reziste unui cutremur major, spun specialiștii”, notează publicația americană The New York Times.

„Mergând pe străzile orașului vechi din București, vizitatorii cu un ochi atent vor observa cercuri roșii – chiar deasupra liniei ochilor – pe sute de clădiri. Au fost puse acolo de către ingineri pentru a clasifica clădirile cu cel mai mare risc în caz de activitate seismică.

Peste 1500 de români uciși de cutremurul din 1977

Doar în capitala românească, 349 de structuri au fost considerate cu cel mai mare risc și probabil să se prăbușească la un cutremur major. Multe dintre ele sunt complexe de apartamente.

Sute de alte clădiri riscă să sufere daune structurale majore. Și acestea sunt doar cele care au fost inspectate”, se arată în articolul din The New York Times.

România a cunoscut două cutremure devastatoare în secolul XX. În 1940, un cutremur cu magnitudinea de 7,4 a izbucnit în Vrancea, în estul României, și a provocat distrugeri pe scară largă.

Apoi, pe 4 martie 1977, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 a lovit în aceeași regiune. Undele de șoc care au urmat au distrus peste 30 de clădiri înalte din București, la aproape 100 de mile distanță.

Se estimează că 1.578 de persoane au fost ucise, iar aproximativ 11.000 au fost rănite. A fost unul dintre cele mai grave catastrofe naturale din istoria românească modernă.

Prof. Radu Văcăreanu, rectorul Universității Tehnice de Construcții din București, susține că dacă acum ar avea loc un cutremur la fel de puternic ca cel din 1977, s-ar înregistra cel puțin un număr apropiat de morți ca în anii 77.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×