Moșii de Toamnă 2018. Ce poți face de Sâmbăta Morților pentru a te feri de ghinion

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
03/11/2018, 15:06
Moșii de Toamnă 2018. Ce poți face de Sâmbăta Morților pentru a te feri de ghinion
Preoți ținând slujba pentru Moșii de Toamnă

Moșii de Toamnă se prăznuiesc dintotdeauna pe data de 1 noiembrie. De data aceasta, Moșii de Toamnă au picat în ziua de sâmbătă, azi, 3 noiembrie 2018. Sâmbăta morților, cere conform tradițiilor, liturghii și pomeni pentru sufletele celor care s-au stins din viață, pentru ca cei de pe pământ să aibă noroc.

Care sunt obiceiurile pentru moșii de toamnă care trebuie respectate de creștini? Ce indică tradițiile? Cei dragi pierduți se vor comemora în sâmbăta aceasta, cu ajutorul cuvintelor din Sfânta Liturghie.

Moșii de Toamnă 2018. Care sunt obiceiurile?

Pomenirea celor care s-au stins din viață se face de sărbătoarea numită Sâmbăta Morților, sau Moșii de Toamnă, cum mai este cunoscută în popor. Cei trecuți în neființă au o zi aparte pentru a specifica exact credincioșilor că există o viață după moarte. În ziua Moșilor de Toamnă se citește Sfânta Liturghie în biserici, iar pentru o mai bună pomenire a celor morți, aceștia trebuie să facă fapte bune.

Creștinii trebuie să de de pomană colivă, pachețele cu mâncare, colaci, obiecte, haine, lumânări și vin, pentru sufletul celui plecat, așa cum se cunoaște în popor. În niziun caz vinul și lumânările nu trebuie să lipsească în ziua Moșilor de Toamnă. Semnificațiile celor două sunt foarte importante, ca și coliva, care reprezintă trupul celui trecut în neființă și care este prăznuit în Sâmbăta Morților. De altfel, Mântuitorul a arătat învierea Sa prin parabola grâului.

Slujba ținută în biserici în ziua Moșilor de Toamnă 2018

O slujbă foarte importantă este ținută pentru sufletele celor dragi care au plecat dintre noi. Până în ziua de 8 noiembrie, credincioșii trebuie să le onoreze amintirea celor morți. Viața de dincolo este sugerată creștinilor prin faptele pe are le fac în viață.

De asemenea, se păstrează un moment de liniște în care este spusă o rugăciune în ziua Moșilor de Toamnă. Slujba îi aduce aminte în suflet și în gând pe cei care au trecut la viața de dincolo. Potrivit Scripturii, moartea este urmată de aspra Judecată de apoi, Judecată particulară, după sufletul omului aunge în fericire sau în suferință.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×