Mormântul Sfânt a fost deschis! Ce au descoperit cercetătorii te va şoca!

Filon Stan    Claudia Mîţoi   
în Galerie foto
04/12/2017, 11:03
Mormântul Sfânt a fost deschis! Ce au descoperit cercetătorii te va şoca! GALERIE FOTO

Cercetătorii au făcut primele analize în Mormântul Sfânt, la care s-au închinat milioane de oameni şi în care se presupune că ar fi fost înmormântat Isus Hristos. Rezultatele specialiştilor au arătat că mortarul cu care a fost zidită placa de marmură care acoperă mormântul datează din secolul al IV-lea! VEZI MAI MULTE IMAGINI SUS, ÎN GALERIA FOTO!

Chiar dacă nu oferă din punct de vedere ştiinţific dovada că Hristos a fost îngropat în acest loc din Ierusalim, analizele recente susţin informaţiile potrivit cărora romanii au ridicat un monument la circa 300 de ani după moartea lui Iisus. Aceasta este prima dată când au fost efectuate astfel de analize în acest sit unde a fost construită ulterior Biserica Sfântului Mormânt din Oraşul Vechi din Ierusalim.

Mormântul Sfânt, luat la analize de cercetători! 

Concluzia vine după deschiderea, în octombrie 2016, pentru prima dată în ultimele cel puţin două secole, a presupusului mormânt al lui Hristos. Placa de marmură care acoperă Sfântul Mormânt situat într-un edicul din biserică a fost mutată în timpul unui proces ce a durat trei zile în cadrul lucrărilor de restaurare a acestei construcţii.

Cercetătoarea Antonia Moropoulou, care coordonează lucrările de restaurare, a declarat pentru AFP că mortarul care a sigilat placa de marmură a mormântului datează din secolul al IV-lea al erei creştine. Aceste concluzii susţin informaţiile din scrierile istorice conform cărora romanii au construit pe acest sit un monument în jurul anului 326, în timpul domniei împăratului Constantin I care a favorizat răspândirea creştinismului în imperiu.

„Aceasta este o descoperire foarte importantă ce confirmă, aşa cum este dovedit istoric, faptul că (împăratul) Constantin cel Mare a acoperit cu placa de marmură mormântul lui Hristos”, a explicat Moropoulou, specialist în conservare în cadrul Universităţii Naţionale Tehnice din Atena.

Datarea mortarului reflectă o continuitate istorică în ceea ce priveşte acest sit, de-a lungul erei bizantine, a cruciadelor, a Renaşterii şi mai departe, a adăugat specialista. Conform tradiţiei creştine, trupul lui Iisus a fost aşezat pe un pat funerar sculptat în stâncă după răstignirea sa de către romani în anul 30 sau 33. Potrivit credinţei creştine, Hristos a înviat, iar trupul său era dispărut când femeile au venit să-i ungă trupul la trei zile după înmormântare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×