Monica Macovei știe ce se va întâmpla cu Laura Codruța Kovesi! Care este procedura

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
21/02/2019, 11:11
Monica Macovei știe ce se va întâmpla cu Laura Codruța Kovesi! Care este procedura GALERIE FOTO
Macovei explică ce urmează acum pentru Laura Codruța Kovesi

Monica Macovei știe ce urmează să se întâmple cu Laura Codruța Kovesi. Fosta membră a guvernului PDL a explicat pe larg întreaga procedură pe care o va parcurge Kovesi, în demersul său de a ocupa funcția de procuror șef al Parchetului European.

Procurorul francez Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc în urma votului exprimat de reprezentanții permanenți ai statelor membre UE în Consiliul Uniunii Europene, pentru desemnarea procurorului șef european. Astfel, procurorul din Franța a acumulat 50 de puncte în urma votului, fiind urmat de Laura Codruța Kovesi din România și germanul Andres Ritter, ambii cu același număr de puncte, 29.

Monica Macovei explică ce urmează acum pentru Kovesi

Monica Macovei susține că, deși Laura Codruța Kovesi nu mai este prima clasată, șansele sale rămân intacte pentru că votul de la Bruxelles nu cântărește decisiv în desemnarea noului procuror șef european.  „ A fost un vot indicativ, pentru a vedea care sunt curentele de opinie în Consiliul CIREPER, adică nu este final. Urmează negocieri, candidații nu au fost audiați în COREPER, dar ar trebui să fie” , a declarat europarlamentarul român care a coordonat raportul actului normativ de înființare a Parchetului European.

Mesajul Monicăi Macovei. Guvernul Dăncilă nu scapă fără înțepături
Mesajul Monicăi Macovei. Guvernul Dăncilă nu scapă fără înțepături

Votul „indicativ” reprezintă procedura obișnuită în momentul în care se pune problema luării unei decizii de către COREPER, sau în cazul unei Directive ori unui Regulament UE. Apoi urmează negocieri într statele membre. Practic, votul este o modalitate prin care statele membre să știe cu cine vor purta negocieri.  Pe parcursul negocierilor pot apărea mai multe sesiuni de vot indicativ, urmate la rândul lor de alte negocieri. Abia după finalizarea cu succes a tuturor acestor negocieri și desemnarea unui singur candidat, respectiva propunere va fi supusă votului final în Parlamentul European și în COREPER/Consiliul JAI.

Monica Macovei, înțepături pentru Guvernul Dăncilă

COREPER este format din ambasadorii Reprezentanțelor permanente la Bruxelles ale statelor membre. Ambasadorii din COREPER votează pe baza mandatului dat de Guvernul țării pe care o reprezintă la Bruxelles.Ce mandat a avut ambasadorul român? A votat cumva împotriva candidaturii unui român apreciat profesional pe plan extern? Ce mandat de negociere are ambasadorul român pentru a crește șansele unui candidat român, așa cum este firesc? Sabotează Guvernul Dăncilă candidatura unui român, primul clasat după interviurile susținute în fată unui juriu de specialiști străini și apolitici” a mai scris Monica Macovei în mesajul său.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×