Monaco a anunțat că va transfera statului român aproximativ 195.000 de euro, sumă de bani descoperită în contul deschis de Marian Iancu, fostul om de afaceri și patron al echipei de fotbal Poli Timișoara, aflat în momentul de față după gratii, unde execută o pedeapsă de 14 ani, ca urmare a contopirii sentințelor dictate în mai multe dosare ce vizează comiterea unor infracțiuni grave precum evaziune fiscală și spălare de bani.
Statul român primește doar două treimi din banii lui Marian Iancu
Fostul boss al clubului de pe Bega are în contul deschis la o bancă din Monaco 293.000 de euro, însă Guvernul României va primi doar echivalentul a două treimi din această sumă, se arată în informarea oficială transmisă joi către Palatul Victoria. Conform reglementărilor internaționale, statul care trebuie să recupereze sume de bani din executări ale unor sentințe definitive nu poate primi mai mult de 50% din prejudiciul total. Acest procent a fost stabilit pe principiul reciprocității, existând cazuri când și celălalt stat are nevoie de o executare silită pentru teritoriul său. Totuși, reprezentanții țării noastre au reușit să obțină două treimi din suma pe care Marian Iancu o avea în cont.
„Văzând şi faptul că, potrivit legislaţiei statului solicitat (Principatul de Monaco), este suficientă comunicarea coordonatelor contului bancar în care urmează a fi transferată suma partajată, precum şi că s-a negociat ca partea română să primească un procent superior celui de minimum 50% prevăzut de Legea nr. 302/2004, Ministerul Justiţiei, prin intermediul Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, a comunicat către partea monegască acceptul cu privire la partajarea sumei confiscate, respectiv: 2/3 din suma confiscată, însemnând 195.353,44 Euro pentru Statul Român și 1/3 din suma confiscată, însemnând 97.676,72 Euro pentru Principatul Monaco”, se arată în informarea prezentată Guvernului.
Sumele confiscate de la Marian Iancu au intrat la bugetul de stat în ritmul melcului
Potrivit unui document al Agenției Națioanle de Administrare Fiscală (ANAF) dat publicității vara trecută, statul recuperase până la acea dată doar 2,5% din prejudiciul consemnat în Dosarul RAFO. În total, din cele două dosare, țara noastă avea de recuperat peste 260 de milioane de euro, echivalentul a 1,25 miliarde de lei. Atât rafinăria RAFO, cât și combinatul Carom, aflate pe aceeași platformă industrială, sunt în momentul de față în faliment. Înainte de 1989, cele două societăți au făcut parte din aceeași companie.
Dosarul RAFO a fost instrumentat de fostul procuror Alina Bica, iar aceasta a primit la rândul său patru ani de închisoare cu executare, fiind dată în urmărire generală. Potrivit DNA, în cursul anului 2013, în urma solicitării omului de afaceri Ovidiu Tender, Bica, pe atunci șefa DIICOT, le-a cerut procurorilor din dosar să solicite în instanţă pedeapsa cu suspendare pentru Tender în cazul RAFO.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?