Ministerul Educației obligă pe cei care vor să devină profesori să aibă modulul psihopedagogic

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
14/10/2019, 13:29
Ministerul Educației obligă pe cei care vor să devină profesori să aibă modulul psihopedagogic
Profesorii vor fi obligați să aibă modulul psihopedagogic absolvit, începând cu anul școlar 2020/2021 *foto: unibuc.ro

Ministerul Educației a pus în dezbatere un nou proiect pentru metodologia de mobilitate pentru personalul didactic în anul școlar 2020-2021. Cea mai importantă modificare propusă este cea care privește pregătirea psihopedagocică. Dacă până anul acesta cei care nu aveau încă modulele pedagogice absolvite, erau obligați de metodologie să le finalizeze în maximum un an de zile de la angajarea în școală, acum cei care vor să devină profesori vor fi obligați să aibă acest modul absolvit înainte de a intra în învățământ.

Se schimbă metodologia pentru profesorii debutanți

Site-ul de specialitate edupedu.ro arată că prima schimbare din Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020-2021 îi vizează pe profesorii care au întrat în învățământ fără modulele psihopedagogice finalizate și pentru care aveau, potrivit metodologiei trecute, obligația să le finalizeze într-un an. Anul viitor regula se schimbă. Astfel, nu mai pot participa la Titularizare cei care nu au aceste cursuri finalizate.

Articolul 3 din metodologia propusă de ministerul Educației arată că cei care candidează „au obligația să facă dovada finalizării pregătirii psihopedagogice”. Până acum această frază arăta în felul următor: „Absolvenţii cu diplomă ai învăţământului superior de lungă şi scurtă durată au obligația să finalizeze pregătirea psihopedagogică în termen de cel mult un an de la angajarea în învăţământ”.

Profesorii vor fi obligați să aibă modulul psihopedagogic absolvit, începând cu anul școlar 2020/2021
Profesorii vor fi obligați să aibă modulul psihopedagogic absolvit, începând cu anul școlar 2020/2021 *foto: edupedu.ro

Vor fi verificați și profesorii cu vechime de șase ani

Noua metodologie arată că vor fi luați la întrebări și profesorii care au fost angajați din 2012 încoace. Asta pentru că nimeni nu i-a mai verificat dacă au absolvit modulul psihopedagogic după ce au intrat în sistemul de învățământ. Alineatul (9) al articolului 3 din metodologie prevede că cine nu are cursurile de pregătire psihipedagogică, indiferent de vechimea în sistem, nu poate participa la Titularizare în 2020.

Modificările vin în contextul în care Executivul European a recomandat României, în Monitorul pe Educație 2019, “reproiectarea formării inițiale a cadrelor didactice“.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×