Modificare la formula de calcul a pensiei. Cine poate să ia cu 21% mai mulţi bani şi ce trebuie să facă

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
05/02/2020, 20:24
Modificare la formula de calcul a pensiei. Cine poate să ia cu 21% mai mulţi bani şi ce trebuie să facă
Se schimbă formula de calcul a pensiei. Dacă îți depui dosarul în acest an vei primi cu 21% mai mulți bani. Sursa foto: pinterest.com

Mii de pensionari români au motive de bucurie în acest debut de februarie, pentru că vor primi cu 21% mai mulți bani, datorită schimbării apărute la formula de calcul a pensiei. Noua lege aduce avantaje deloc de neglijat pentru „norocoșii care se pensionează anul acesta”, anunță directorul executiv al Casei Județene de Pensii Iași.

Se schimbă formula de calcul a pensiei. De ce ești avantajat dacă te pensionezi anul acesta

În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social de miercuri, 5 februarie, Maria Andronache a explicat pe larg discrepanțele apărute între cei care își depun dosarele anul acesta și cei care au făcut-o în 2019. Cei care au de gând să se pensioneze în următoarea perioadă sunt îndemnați să nu ezite, pentru că îi așteaptă o serie de beneficii importante.

Norocoşii care se pensionează anul acesta câştigă, doar din jocul unei formule de calcul, 21 la sută în plus la pensie.

Îi sfătuim pe cei care şi-au depus dosarul în decembrie să şi-l retragă sau să solicite anularea deciziei şi să-l redepună anul acesta pentru că e păcat să piardă”, a declarat directorul executiv al Casei Județene de Pensii Iași.

Indicele de corecție este mult mai mare decât cel de anul trecut

Totodată, noua lege aduce un indice de corecție semnificativ mai mare decât cel de anul trecut, 1,41% față de 1,20%. Acesta a fost gândit să acopere trendul crescător al vârstei şi al stagiului de cotizare. O altă modificare adusă actului normativ îi vizează pe cei care au lucrat în Grupa 2 de muncă sau în condiţii deosebite: la 6 ani vechime în această grupă se reduce vârsta de pensionare cu 2 ani.

Sunt suficient de multe persoane care îndeplinesc condiţia de pensionare înainte de 60 de ani“, a apreciat directorul executiv al CJP. Potrivit Mariei Andronache, dacă nu se pun în concordanţă prevederile noii legi cu cele valabile acum, acest avantaj se poate pierde.

Au crescut inclusiv indemnizaţiile acordate în baza Legii 189/2000, referitoare la persoanele persecutate din punct de vedere etnic şi la cele deportate în lagăre ori au supravieţuit trenurilor morţii, de la 400 la 700 de lei. Cei strămutaţi din cauza frontului vor primi la rândul lor mai mulți bani, între 250 și 350 de lei.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×