Mircea Beuran rămâne în arest la domiciliu

Ana Necula   
în Stiri mondene
20/02/2020, 18:34
Mircea Beuran rămâne în arest la domiciliu
Mircea Beuran rămâne în arest la domiciliu

Mircea Beuran rămâne în arest la domiciliu, a decis Curtea de Apel Bucureşti. Celebrul chirurg este acuzat de procurorii DNA de luare de mită.

CAB a luat, joi, în discuţie contestaţia referitoare la măsura arestului la domiciliu în cazul lui Beuran

Curtea de  Apel Bucureşti a hotărât, joi, ca medicul să îşi petreacă următoarele 27 de zile în arest, după ce DNA l-a acuzat pe Mircea Beuran că a primit 10.000 de euro pentru a-i aranja unui doctor ocuparea unui post de asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.

Pe 14 februarie, Tribunalul Bucureşti a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a chirurgului, dar a decis ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu.

Instanţa arătă în motivare că medicul Beuran a transformat o instituţie publică de prestigiu în propria „piaţă de desfacere”.

Astfel, fapta presupus a fi săvârşită de către inculpat este de o gravitate extremă, care se răsfrânge asupra siguranţei şi eficienţei sistemului public de sănătate, în contextul în care medicii (care doresc posturi) accesează, prin intermediul inculpatului, aceste posturi, pe baza unor criterii pecuniare şi nu conform competenţei profesionale, urmate de obţinerea unor foloase considerabile pentru inculpaţii cu funcţii de decizie. Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu (…) în propria ‘piaţă de desfacere’, ca sursă personală de venituri ilicite„, se preciza în motivare.

Tribunalului Bucureşti a subliniat faptul că gravitatea faptei comise de Beuran constă şi în faptul că acesta ar fi acţionat intenţionat, în sensul „vânzării unui post” din poziţia celui care conduce şi care ar fi trebuit să se bazeze pe „criterii care privesc exclusiv performanţa”.

DNA susţine că Beuran a luat şpagă 10.000 de euro

DNA a arătat că, în calitate de preşedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, şef al Disciplinei Chirurgie Generală, conducător de doctorat şi profesor universitar chirurgie generală în cadrul UMF „Carol Davila”, Mircea Beuran a luat mită 10.000 de euro.

În data de 18 decembrie 2018, inculpatul Beuran Mircea, în calitățile menționate mai sus, a acceptat și primit de la o persoană, medic într-o unitate spitalicească din București (martor în cauză), suma de 10.000 euro, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Concret, inculpatul a primit banii respectivi atât pentru a propune în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar în specialitatea chirurgie generală, pe o perioadă determinată, cât și pentru a asigura câștigarea acestui concurs de către martor. Până în prezent postul respectiv nu a fost scos la concurs„, se precizează în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupţie mai spun că dosarul a fost deschis ca urmare a sesizării depuse de medicul care l-a mituit pe Beuran.

Mircea Beuran a fost şeful Secţiei de chirurgie de la Spitalul Floreasca până în luna ianuarie a acestui an, atunci când a fost demis după ce o femeie a decedat în urma unor arsuri suferite pe masa de operaţie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×