Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, renunță la închisoarea pentru neplata impozitelor

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
09/10/2019, 12:05
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, renunță la închisoarea pentru neplata impozitelor
Eugen Teodorovici renunță la pedeapsa cu închisoarea pentru neplata impozitelor *foto: gov.ro

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, s-a sucit și nu mai cere pedepse cu închisoarea pentru cei care nu reușesc să își plătească la timp dările către stat. În proiectul pe care îl depusese luna trecută, ministrul își dorea ca persoanele care au de plătit mai mult de 100.000 de euro dări către stat să riște chiar și închisoarea. Acum, Teodorovici a prezentat o nouă variantă de pedepasă, și anume amenda.

Ministrul Teodorovici a renunțat la pedeapsa cu închisoarea pentru neplata dărilor către stat

În proiectul inițial, orice impozit care însuma mai puțin de 10.000 de euro nu se pedepsea, pentru ca tot ce era în pragul 10.000 – 100.000 de euro să fie pedepsit cu amenda, în timp ce orice depășea această sumă putea fi paibil chiar de pușcărie! Însă toate aceste sume au fost modificate de către noul proiect prezentat de Eugen Teodorovici.

Astfel, în proiectul depus la Comisia de Buget-Finanțe de la Senat, tot ce este de plătit sub 1.000.000 de euro nu se incriminează și poți scăpa cu o amendă. Așadar pragul a fost mărit de 10 ori față de proiectul inițial. De asemenea, dacă prejudiciul este sub 50.000 de euro, față de 10.000 de euro cum era în vechiul proiect, fapta nu este pedepsită. Condiția este însă ca prejudiciile să fie achitate către stat.

Eugen Teodorovici renunță la pedeapsa cu închisoarea pentru neplata impozitelor
Eugen Teodorovici renunță la pedeapsa cu închisoarea pentru neplata impozitelor *foto: digi24.ro

Eugen Teodorovici cerea închisoare de până la 6 ani pentru neplata impozitelor

Pe 15 septembrie, Eugen Teodorovici cerea închisoare până la 6 ani pentru cei care nu plătesc impozitele și contribuțiile în termen de 30 de zile de la scandență, proiect criticat aspru în mass media.

Două zile mai târziu, Eugen Teodorovici anunţa că va opri proiectul care prevede închisoare pentru neplata contribuțiilor la Fisc, dar apoi s-a răzgândit și a anunțat că proiectul rămâne în Parlament: „De ce să le retrag? Ele rămân în Parlament în dezbatere, acea propunere de act normativ este o propunere pentru care este necesară o discuție, o dezbatere mai largă în zona economică și am toată convingerea că oamenii de afaceri vor veni clar cu sprijin pe această variantă pentru că această propunere trimisă vine din Parlament. Uitați-vă care este sensul și care este dorința de clarificare și anume protejarea atât a angajatului, a angajatorului și a bugetului de stat. Practic angajatorul nu mai este să spunem așa în cazul în care acest act se va aproba pentru sume. Știți foarte bine ANAF timp de doi ani de zile pentru sume derizorii, trimite, face practic dosarele respective, e faptă penală”, arată Digi 24.

Din 2015, neplata impozitelor nu mai este incriminată după o decizie a CCR.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×