Noi schimbări majore în educaţie. Ce materii vor studia elevii din România

Iuliana Spirache   
în Stiri de ultima ora
02/01/2018, 09:59
Noi schimbări majore în educaţie. Ce materii vor studia elevii din România

Ministerul Educaţiei vrea să taie din orele liceenilor, iar elevii din clasele terminale ar urma să facă mai puţine ore de limbă străină, dar mai multe ore de sport. Trei variante noi de planuri – cadru pentru liceu au fost puse în dezbatere publică, iar materiile opţionale vor fi mai multe ca până acum şi se va pune accent pe curriculum la decizia şcolii.

Liceenii ar putea studia „Teoria Cunoaşterii”, „Inteligenţa ecologică”, „Finanţe personale”, „Fotografie Digitală sau „Public speaking”, drept opţionale, conform planurilor – cadru lansate în consultare publică de către Ministerul Educaţiei, toate acestea pentru învăţământul liceal.

Cele trei variante ale Ministerului Educaţiei Naţionale

„Toate cele trei variante au urmărit eliminarea unor incoerenţe/dezechilibre existente în planurile actuale şi dezvoltarea ocaziilor de învăţare semnificative din perspectiva aşteptărilor elevilor care au optat pentru un anumit profil/specializare. Principiul urmărit a fost acela de a asigura un trunchi comun până la clasa a X-a, care să permită tuturor elevilor care vor finaliza învăţământul obligatoriu deţinerea la nivel funcţional a celor opt competenţe-cheie”, conform argumentelor pentru planurile-cadru puse în dezbatere.

„Deşi nu sunt incluse discipline noi, care să promoveze abordări integrate, de tipul opţionalului integrat la nivelul mai multor arii curriculare, asemenea abordări se vor putea regăsi la nivelul programelor şcolare pentru disciplinele obligatorii şi al programelor şcolare pentru CDS (Curriculum la decizia şcolii – n.red.)”, motivează iniţiatorii propunerii.

Citeşte mai multe pe realitatea.net

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×