Miercuri, 23 octombrie, e sărbătoare. E pomenit Sfântul Iacob, fratele Sfântului Apostol Ioan

Catalin Nae    Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
21/10/2019, 12:26
Miercuri, 23 octombrie, e sărbătoare. E pomenit Sfântul Iacob, fratele Sfântului Apostol Ioan
Sfântul Iacob este pomenit pe 23 octombrie. Sursa foto: obiectivbr.ro

Miercuri, 23 octombrie, este mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox. Este pomenit Sfântul Iacob, fratele Sfântului Apostol Ioan. Este unul dintre cei mai importanți sfinți pe care Biserica îi pune la loc de cinste, despre care se țin slujbe în fiecare an la data de 23 octombrie.

Pe 23 octombrie este pomenit Sfântul Iacob. Cine a fost acest important sfânt

Sfântul Iacob este denumit ruda Domnului și asta pentru că a fost fiul lui Iosif, logodnicul Fecioarei Maria. Teologii spun că e indicat să îl numim vărul lui Iisus Hristos, asta pentru că Mântuitorul nu s-a născut ca orice alt om de pe pământ, ci prin cale divină, supranaturală. În cultura evreiască, orice rudenie este numită frate, conceptul de văr fiind unul vag, tocmai din acest motiv în Israel Iacob este cunoscut ca frate al Domnului. Totodată, Iacob a fost și fratele Sfântului Apostol Ioan.

Iacob a dat dovadă de credință adevărată pe parcursul vieții sale. Când prigonitorii l-au pus să se urce pe aripa Templului să grăiască împotriva lui Iisus Hristos, acesta s-a urcat, dar a adus laude față de Acesta și nu l-a ocărit cum se așteptau toți. A reușit prin prelegerile sale să îi aducă pe mulți iudei pe calea cea dreaptă a credinței. Iacob a fost ucis de marele Arhiereu Anania: ordonase să fie aruncat de pe Templu și lovit cu pietre până și-a dat de tot duhul.

sfântul iacob
Sfântul Iacob este considerat vărul lui Iisus Hristos. Sursa foto: doxologia.ro

Rugăciunea către Sfântul Iacob

În ziua de miercuri, creștinii spun o rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Iacob. „Ca un ucenic al Domnului ai primit Evanghelia, drepte; ca un mucenic eşti de neînduple­cat; îndrăzneală ca un frate al lui Dumnezeu, a te ruga ca un ierarh. Roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre”, este o bucată a rugăciunii către Iacob.

„Darea cea bună, Sfinte Apostole Iacob şi harul cel desăvârşit, de la Părintele Luminilor a se da oamenilor înveţi arătat; căruia a se împărtăşi cei ce te laudă pe tine, roagă-te Apostole. Cu Raza Dumnezeiescului Duh fiind luminat, Sfinte Iacob şi cu Dânsul Legile alcătuind, Bisericile neamurilor le-ai îndreptat, ca un Apostol al lui Hristos, de sfinţenie arătătorule, cu toate fericite. Ceata Apostolilor, preaînţelepte, arătat ai împodobit-o, ca unul ce ai fost întâi arhiereu, fiind uns cu Singură Lucrarea Cuvântului, ca un ucenic şi frate al lui Dumnezeu şi sfinţit propovăduitor de Sfintele Taine. Izvor de tămăduiri avându-te, ne adăpăm de la tine, ca de la Ceea ce ai născut Izvorul vieţii, de Dumnezeu Născătoare Prealăudată, tămăduirea sufletelor şi înnoirea trupurilor. Amin”, este continuarea rugăciunii. Sursa rugăciunii: doxologia.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×