Românii s-au obişnuit să mănânce micul dejun pe fugă sau chiar deloc. Din lipsă de timp, le dăm copiilor chiar de la prima oră mezeluri sau cereale cu lapte, care reprezintă de fapt un amalgam de E-uri, care nu sunt benefice deloc, mai ales pentru copii, care sunt în plină creştere. Ce spun specialiştii despre micul dejun servit copiilor din România.
Simona Carniciu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Ne gândim la: clasicii crenvurşti, la mezelurile care sunt foarte uşor de folosit în sendvişuri, sunt tot felul de dulciuri care sunt folosite la micul dejun, creme de ciocolată sau alte produse care în exces sau consumate frecvent pot creşte riscul de a deveni supraponderali şi obezi”. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi
Mic dejun pentru copii sănătoşi, fără zahăr
Andreeea-Carmen Radu, consilier în nutriţie, ambasador Food Revolution: „Cerealele cu lapte sunt o variantă bună atâta vreme cât cerealele sunt corect alese şi asta înseamnă în principiu cereale integrale, nu cu adaos de zaharuri. Consumul acesta de zahăr iarăşi ridică o mare problemă. Conform OMS, copiii ar trebui să consume aproximativ 3-4 linguriţe de zahăr pe zi”.
Cei mici depăşesc însă cu mult cantitatea într-o zi. Şi asta pentru că zahărul este ascuns în 80% dintre alimente, chiar şi în pâine sau mezeluri. „Consumul lui în timp pe lângă faptul că dă dependenţă poate să provoace şi alte probleme de sănătate, cum ar fi apariţia diabetului zaharat, diferite probleme metabolice”, mai spune Andreeea-Carmen Radu.
„Sunt studii care atestă faptul că atunci când cei mici sar peste masă, pot să apară probleme de concentrare, pot să devină nervoşi, anxioşi. Mai există şi alte studii care atestă că există o legătură importantă între lipsa micului dejun la copii şi apariţia sindromului metabolic la adulţi”, conchide Andreeea-Carmen Radu.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Şi mai grav este faptul că mulţi părinţi înlocuiesc micul dejun cu produse de patiserie pe care le dau copiilor în drum spre şcoală sau grădiniţă. Niculina Jianu, medic pediatru: „Un foietaj sau o patiserie de dimineaţă îi balonează ori o inflamaţie pe intestin nu trece. Eu aşa am învăţat şi nu am uitat. Durează până la refacerea intestinului în totalitate aproape 3 luni dacă nu intervine ceva şi vă daţi seama că intervine ceva. În altă dimineaţă trece şi îi mai ia o patiserie, plăcintuţă şi nu e normal”.