O megainvestiţie rusească, în preajma Bucureştiului, cu bani fantomă şi negocieri la nivel înalt, părea că le va schimba viaţa românilor.
Conform Euractiv.ro, Rusia a pus ochii pe terenurile ţăranilor pentru a face o mega afacere. Printre altele, şi o fabrică de avioane Tupolev. Sume ameţitoare au fost vehiculate, iar afacerea a fost dicutată în România la nivel de ministru.
Primul miliard de euro dintr-o sumă imensă ar fi fost deja trimis de ceva vreme în România, conform investitorului. Ba chiar fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a discutat cu oficiali ruşi despre investiţie. Administratorul afacerii este un personaj controversat: Vitalie Usturoi. Numele lui apare în afacerea Ţigareta 2, în afacerea Aro şi devalizarea Bancorex, dar şi legat de Revoluţia din 1989, fiind inclus pe lista „turiştilor ruşi” care au împânzit România în acele zile.
Sătenii din Adunaţii Copăceni credeau că le-a pus Dumnezeu mâna în cap când au aflat că un investitor misterior s-a arătat interesat să le cumpere pământurile cu sume ce depăşeau de zece ori preţul pieţei. Totul pentru construcţia acolo a unei fabrici de avioane, un aeroport, dar şi locuinţe pentru zeci de mii de angajaţi. Este vorba despre firma West Euro Energy Trans Airspace Holding, pe scurt WEETAS, al cărei acţionar majoritar şi administrator este Vitalie Usturoi, un basarabean cu cetăţenie română.
„Fabrica de avioane nu poate fi făcută fără pistă. 140 de firme din Rusia şi din Europa ar fi adus componente. E o investiţie foarte mare. În martie 2014 s-a semnat contractul cu o platformă financiară din Marea Britanie şi am semnat pentru prima tranşă, de 20 de miliarde de euro. În 5 ani trebuiau să intre în România 250 de miliarde de euro”, a explicat Vitalie Usturoi.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
Platforma financiară despre care vorbeşte Vitalie Usturoi se numeşte Hestiun Finance (UK) Limited, o firmă britanică care, aparent, îşi ţine banii la Deutsche Bank Frankfurt, în Germania. Primii bani au venit în România în primăvara lui 2014.
BRD a blocat miliardul de euro
„Pe 28 aprilie 2014, pe contul nostru a fost transferat un miliard de euro, urmând ca până la sfârşitul lunii mai să vină încă 19 miliarde”, a afirmat Usturoi.
Provenienţa banilor i-a făcut pe angajaţii BRD să blocheze miliardul de euro sosit de la Deutsche Bank. Oficial, BRD a refuzat să comenteze situaţia, invocând secretul bancar. Neoficial, însă, se fac investigaţii.
„Orice sumă peste 15.000 de euro este raportată la Oficiul pentru Spălarea Banilor şi la alte instituţii. Acest miliard a fost blocat pentru investigaţii, deoarece erau probleme pe provenienţa banilor”, au explicat surse din BRD, sub protecţia anonimatului, scrie Euractiv.
BNR: „Am avut informaţii”
BNR recunoaşte că a avut informaţii despre transferul de bani de care vorbeşte Vitalie Usturoi, dar că nu s-a confirmat.
„Referitor la mesajul dvs. din data de 28.05.2015, privind S.C. West Euro Energy Trans Airspace Holding S.A., precizăm că, deşi au existat informaţii de genul celor menţionate de dvs, până în prezent nu a fost confirmat transferul în România de fonduri de mărimea celor în discuţie, suspiciunile existente în legătură cu aceasta făcând necesară informarea Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor de către instituţia de credit respectivă”, a răspuns Lorina Duţă, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Supraveghere a BNR.
Şi actualul purtător de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, dar care în 2015 era purtător de cuvânt al BNR, a spus că, oficial, banii nu au mai ajuns în România.
Citiţi AICI toate detaliile despre această megainvestiţie.
Reacţia lui Varujan Vosganian
După articolul publicat în Euractiv, Varujan Vosganian a avut o reacţie pe blogul său.
„Pentru orice întrebare legată de acest subiect, răspunsul meu e acelaşi: pe agenda mea ministerială nu a existat niciodată chestiunea construirii unei fabrici de avioane ruseşti în România. Nu am purtat negocieri cu nimeni şi nu am angajat Ministerul Economiei într-o asemenea iniţiativă”, a transmis Varujan Vosganian.
Sursa: dcnews.ro