Medicul personal al lui Nicolae Ceaușescu, dezvăluiri despre ultima zi din viața dictatorului. Ce i-a dat soțului Elenei Ceaușescu înainte să moară

Raluca Ogaru    Alexandra Chivu   
în Stiri mondene
27/04/2019, 11:47
Medicul personal al lui Nicolae Ceaușescu, dezvăluiri despre ultima zi din viața dictatorului. Ce i-a dat soțului Elenei Ceaușescu înainte să moară GALERIE FOTO
Medicul personal al lui Nicolae Ceaușescu, dezvăluiri despre ultima zi din viața dictatorului

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost condamnați și executați în curcumstanțele evenimentelor revoluționare din România, desfășurate între 16 și 25 decembrie 1989. Sentința a fost pronunțată la ora 14:45 și, deși verdictul admitea recurs, situația s-a schimbat la numai 5 minute.

Medicul personal al lui Nicolae Ceaușescu, Iulian Mincu, a făcut dezvăluiri despre ultima zi din viața dictatorului

După 25 decembrie, focurile de armă au mai fost înregistrate numai până pe 27 decembrie. Din acel moment, au putut ieși, rând pe rând, detalii și povești despre viața necunoscută lumii a cuplului care mânca somon, în timp ce alții mureau de foame. Acum, la 28 de ani de la execuție, s-a deslușit unul dintre cele mai mari mistere legate de ultimele zile din viața lui Nicolae Ceaușescu. El se referă la fiolele care i-au fost trimise fostului lider în cazarma de la Târgoviște, în luna decembrie 1989.

Dictatorul era diabetic, iar în momentele de după Revoluție primise două fiole de insulină, pentru tratament. Liderul a refuzat tratamentul, iar ulterior s-a spus că în cele două fiole se afla otrava care trebuia să îi aducă sfârșitul, chiar înainte de proces. Cel care a lămurit situația a fost profesorul Iulian Mincu, medicul care îl mai tratase pe dictator și în luna aprilie a anului 1989. Mincu fusese chemat, în aprilie 1989, la un consult, dat fiind că echipa de medici ce îl trata pe dictator era depășită de evoluția unui diabet vechi de 10-12 ani.

Medicul personal al lui Nicolae Ceaușescu, dezvăluiri despre ultima zi din viața dictatorului. Ce i-a dat soțului Elenei Ceaușescu înainte să moară
Ce i-a dat soțului Elenei Ceaușescu înainte să moară

Declarațiile profesorului Mincu

Ulterior, profesorul a constatat că liferul statului se afla în precomă hiperosmolară și a reușit să o convingă pe Elena Ceaușescu să accepte terapia cu insulină. Nicolae Ceaușuescu întrerupsese tratamentul cu insulină, în vara lui 1989, apoi în reluase în toamna acelui an. „Eu personal am luat fiolele de la spitalul nostru și le-am pus în pungă, iar medicul care le-a dus vă poate confirma, mai este și astăzi aici. Doctorul Grigorescu, împreună cu alt doctor, Trifan, le-a dus la Ministerul Apărării și le-a predat ministrului, pentru a fi duse mai departe.

Se pare că bolnavul le-a refuzat, considerând că sunt false. Apoi, a citit eticheta… și li s-a spus că fuseseră trimise de mine. Prima dat nu li s-a spus că au fost date de mine, de la spital. Cred că, dacă știa, nu le-ar fi refuzat. După aceea, nu i s-au mai făcut. În 22 decembrie i s-a făcut insulina. În 23 decembrie, diabetul era echilibrat, spre sfârșitul zilei de 23 începuse să se dezechilibreze.

În 24, nu a făcut insulină…Începea ziua de 25 decembrie, tot fără tratament. Starea de tensiune, graba cu care s-a mers cu acest proces, în opinia mea, era dată de situația în care se găsea bolnavul fără insulină”, a declarat medicul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×