Cazul crimelor de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca a șocat opinia publică. Astfel, politicienii caută să facă legi pentru a preveni ca evenimente asemănăoare să se mai producă. Drept urmare, deputatul PSD Corneliu Buicu a depus la Senat un proiect de lege ce prevede posibilitatea intervenției Poliției și Jandarmeriei asupra unui pacient cu tulburări psihice aflat în ambulanță, la solicitarea personalului medical, dacă se consideră că pacientul este violent și reprezintă un pericol.
Proiect de lege privind intervenția poliției pentru a ajuta medicii în cazul unui pacient cu probleme psihice
Modificarea adusă articolului 57 din Legea nr.487/2002 a sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice prevede ca: „Transportul persoanei în cauză la spitalul de psihiatrie se realizează, de regulă, prin intermediul serviciului de ambulanță, cu mijloace de transport dotate cu mijloace adecvate de contenționare. În cazul în care comportamentul persoanei în cauză este vădit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, pe timpul transportului, personalul serviciilor de urgență poate solicita reprezentanților Poliției sau Jandarmeriei luarea măsurii contenționării. Transportul bolnavului psihic cu ambulanța se efectuează, întotdeauna, cu însoțitor.
În cazuri justificate, la solicitarea personalului serviciilor de urgență, reprezentanții Poliției sau Jandarmeriei acordă sprijinul necesar în vederea imobilizării persoanei în cauză cu mijloace adecvate de contenționare și însoțirea acesteia în ambulanță, până la sosirea la spital”, se arată în proiectul de lege.

Prin noua lege se vrea reducerea incidentelor apărute pe durata transportului pacienților cu tulburări psihice
În prezent, Poliția și Jandarmeria erau prezente la transportul cu ambulanța a unui pacient cu tulburări psihice, însă legea nu prevedea care erau atribuțiile celor două instituții. Propunerea legislativă va crea cadrul legal și va clarifica modalitatea cooperării dintre cadrele medicale și cele ale poliției în situațiile prevăzute.
„Prin modificarea propusă, se va clarifica modalitatea cooperării dintre echipajele medicale de urgență și cele ale Poliției, respectiv Jandarmeriei, cu ocazia transportului pacienților bolnavi psihic, care au un comportament agresiv și pun în pericol atât viața, cât și bunurile altor persoane. Prin crearea unui cadru legislativ clar, se vor reduce/elimina incidentele apărute pe durata transportului acestei categorii de pacienți”, se arată în expunerea de motive, potrivit Mediafax.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Totodată, deputatul PSD a explicat că au fost sesizate numeroase cazuri de agresiune, care au cauzat atât rănirea personalului, cât și distrugerea aparatelor medicale foarte costisitoare. Proiectul a fost înregistrat la Senat, primă cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaților.