Măștile chirurgicale nu oferă protecție garantată împotriva COVID-19. Avertismentul experților din Anglia

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
16/03/2020, 16:10
Măștile chirurgicale nu oferă protecție garantată împotriva COVID-19. Avertismentul experților din Anglia
Măști de protecție la 750 de lei

Măștile de protecție au devenit o resursă extrem de prețioasă în plină pandemie de coronavirus, alături de vitamina C sau alte „remedii” împotriva COVID-19.

Măștile chirurgicale nu sunt sigure

Isteria provocată în rândul populației a dus la o adevărată criză în sistemul farmaceutic, astfel că măștile sunt de negăsit în aceste zile.

Germania a interzis deja exportul de măști de protecție sau mănuși chirugicale la începutul lui martie, tocmai pentru a păstra stocurile destinate populației locale intacte.

Cu toate acestea, specialiștii avertizează că măștile de protecție nu oferă o protecție 100% împotriva COVID-19. Jurnaliștii de la BBC au primit explicații din partea mediculului Jenny Harris, o voce importantă în sistemul medical din Regatul Unit.

„Nu e cea mai bună idee pentru prevenție pentru o persoană obișnuită. Ce se întâmplă în mod normal, o persoană poartă masca, ajunge acasă și o dă jos după care o pune pe o suprafață care nu a fost dezinfectată. Sau se află în spațiul public, unde își atinge masca cu mâinile murdare”, a declarat Harris.

De altfel, medicii insista că o mască de protecție ar trebui aruncată după o singură purtare. Românii care au norocul să mai găsească măști de protecție în farmacii se plâng că prețurile acestor produse au „explodat”.

Singura metodă sigură: statul acasă

Jurnaliștii de la The Guardian au analizat mai amplu situația. Măștile chirurgicale, cu toate că scad șansele de îmbolnăvire, pot să fie inutile în condițiile în care virusul poate pătrunde masca sau poate contamina persoana prin ochi.

„Dacă aveți boala, o mască poate să-i protejeze pe ceilalți. La fel, o mască vă poate proteja, poate să scadă riscurile de îmbolnăvire, însă nu este o armură garantată împotriva COVID-19. Virusul se poate transmite prin particule microscopice care pătrund masca și, mai mult, se transmite dacă intră în contact cu ochii”, au explicat britanicii.

În aceste condiții, chiar dacă masca scade șansele de îmbolnăvire, autoizolarea rămâne singura variantă sigură de a evita contaminarea cu COVID-19.

  • COVID-19, 16 martie 2020: 174,134 de cazuri au fost înregistrate în lume
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×