Marţi, 29 octombrie, e mare sărbătoare! Creştinii o pomenesc pe Sfânta Muceniţă Anastasia

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
27/10/2019, 14:46
Marţi, 29 octombrie, e mare sărbătoare! Creştinii o pomenesc pe Sfânta Muceniţă Anastasia GALERIE FOTO
Sfanta Mucenita Anastasia Romana se sărbătorește pe 29 octombrie. Sursa foto - facebook

Marţi, 29 octombrie, e mare sărbătoare în calendarul ortodox. Creştinii o pomenesc pe Sfânta Muceniţă Anastasia. Aceasta a trait in vremea imparatilor pagani Deciu (249-253) si Valerian (253-260). A ramas orfana de ambii parinti la varsta de trei ani. A fost luata spre crestere de stareta unei manastiri de langa Roma, care se numea Sofia. Sfanta Anastasia s-a facut vestita printre crestini datorita frumusetii duhovnicesti, iar printre pagani, datorita frumusetii trupesti.

Marţi, 29 octombrie, e mare sărbătoare!

Guvernatorul pagan Probus, auzind de frumusetea ei, a trimis soldati la manastirea in care aceasta vietuia, ca sa o aduca pe Anastasia inaintea lui. Adusa inaintea guvernatorului, ea si-a declarat credinta in Hristos. Guvernatorul a incercat mai intai sa o ademeneasca pe Anastasia, caci dorea sa o ia de sotie, apoi a trecut la sinistre amenintari. Insa, mucenita a raspuns: „Gata sunt sa mor pentru Dumnezeul meu nu doar o data, ci si de sute de ori, de este cu putinta.”

Monahia Anastasia a fost supusa multor chinuri: i s-au taiat sanii si limba, iar in cele din urma a fost omorata prin decapitare in afara cetatii. In Manastirea Grigoriu se pastrează gambele, talpa stanga, mana dreapta a moastelor Sfintei Anastasia Romana. Numele Anastasia inseamna inviere. Troparul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana este pomenit în Glasul 4. „Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre”

Creştinii o pomenesc pe Sfânta Muceniţă Anastasia

Condacul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana, Glasul 3. „Fecioara astăzi… Cu apele fecioriei curăţindu-te, cuvioasă, cu sângele muceniciei încununându-te, Sfântă Muceniţă Anastasia, dai celor ce sunt în nevoi tămăduiri de boli şi mântuire celor ce se apropie către tine din inimă; că tărie ţi-a dat ţie Hristos, Mirele tău, Cel Ce izvorăşte har pururea curgător”

Trebuie să știm că pe 29 octombrie mai facem pomenirea: Sfantului Cuvios Avraamie si a Mariei, nepoata sa; Sfantului Mucenic Chiril; Sfintilor Mucenici Min si Mineu; Sfantului Sava Stratilatul; Sfintei Cuvioase Ana; Sfintei Mucenite Melitina; Sfantului Sfintit Mucenic Atanasie.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×