Mare semn de întrebare privind majorarea pensiilor. Comisia Europeană le dă o veste proastă românilor

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
13/12/2019, 11:03
Mare semn de întrebare privind majorarea pensiilor. Comisia Europeană le dă o veste proastă românilor
Majorarea pensiilor ar putea duce economia României în colaps. Sursa foto: Politico

Un mare semn de întrebare atârnă legat de majorarea pensiilor cu 40%, după cum a lăsat PSD în programul de guvernare pe care liberalii nu știu dacă îl pot respecta sau nu.

Majorarea pensiilor aduce perspective sumbre

Temerea că majorările de pensii ar putea duce România în haos economic este alimentată și de predicțiile macroeconomice ale Comisiei Europene, care privește cu îngrijorare deficitul bugetar al țării noastre.

Dacă se respectă calendarul de majorări de pensii și salarii, am putea avea o dublare a deficitului bugetar, iar asta susțin cei mai pesimiști dintre analiștii financiari apropiați de guvernul PNL, dar și Comisia Europeană, formată în majoritatea din membri ai Partidului Popular European (PPE).

Predicție: 6,1% deficit bugetar din PIB în 2021

„Este clar că o majorare a pensiilor de asemenea magnitudine (40% din septembrie 2020 – n. red.) nu se potriveşte cu actualele date economice. Legea pensiilor este cea mai serioasă problemă internă cu care se confruntă economia românească”, susţine economistul Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, scrie adevărul.ro.

O majorare de 40% ar costa 1% din produsul intern brut al României în ultimul trimestru al anului 2021. Totuși, cei mai optimiști dintre pesimiști spun că dacă se iau măsurile corecte și se reușește o majorare a pensiilor, poate nu cu 40%, colapsul ar putea fi evitat.

Mugur Isărescu spune că estimarea Comisiei Europene privind un deficit bugetar de 6,1% din PIB pentru anul 2021 este un real pericol pentru sănătatea economiei românești.

 „Asemenea deficit nu poate să fie luat în discuţie. Nu cred că putem să discutăm în mod serios despre un asemenea deficit pentru că de regulă nu te iartă pieţele şi noi avem o finanţare majoră şi pe piaţa internă şi pe piaţa externă. Ştim că trebuie făcut ceva”, a declarat recent guvernatorul BNR.

Pe lângă numărul actual de pensionari, din anul 2030 se vor mai adăuga 1,8 milioane de persoane, iar asta ar agrava și mai mult situația pe termen îndelungat.

Guvernul liberal a susținut în campanie că nu va reduce pensiile și va încerca să respecte programul de majorări al PSD.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×