Mare sărbătoare mâine în calendarul ortodox. Este sărbătorit Sfântul ce poartă numele de Luca

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
17/10/2019, 13:37
Mare sărbătoare mâine în calendarul ortodox. Este sărbătorit Sfântul ce poartă numele de Luca GALERIE FOTO
Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 18 octombrie pe Sfântul Luca. Sursa foto: observator.ro

Sărbătoare mare pe data de 18 octombrie, când este prăznuit Sfântul Luca. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca este autorul celei de-a treia Evanghelii și al Faptelor Apostolilor, a cincea carte din Noul Testament. Grec la origini, Sfântul Luca a fost unul dintre cei mai iubiți apostoli ai lui Isus Hristos.

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 18 octombrie pe Sfântul Luca

În plus, Sfântul Luca este primul care a pictat icoane cu Maica Domnului și pruncul în brațe, dar și cu Sfinții Petru și Pavel. Icoanele sale au ajuns în toate colțurile lumii, odată cu Apostolii care au mers să propovăduiasc cuvântul Domnului în cele mai depărtate regiuni. La Schitul Nămăieşti, din Târgovişte, se găseşte una dintre cele mai vechi icoane ale creştinătăţii, realizată chiar de Sfântul Apostol Luca. Ea o întruchipează pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus în braţe.

Se spune că însăşi Maica Domnului a cerut sfântului prăznuit acum pe 18 octombrie ca 12 dintre icoanele pe care le va picta s-o înfăţişeze alături de pruncul sfânt şi să fie date celor 12 apostoli, pentru a fi duse în întreaga lume. Dintre ele, au mai rămas trei, una la Schitul Nămăieşti, alta în Grecia şi a treia la Vatican. Luca era un om foarte educat, de profesie medic. Și-a dorit să ajungă la Ierusalim pentru a-l cunoaște pe Mântuitor, iar apropierea de acesta l-a schimbat și l-a făcut să se dedice celor sfinte. Sfântul Luca a predicat Evanghelia în Italia, Dalmaţia, Macedonia şi Grecia și a trecut la cele sfinte la vârsta de 84 de ani, după ce a fost spânzurat de niște păgâni. Din mormântul său a izvorât o apă înmiresmată, care le-a redat vederea orbilor.

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 18 octombrie pe Sfântul Luca
Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 18 octombrie pe Sfântul Luca. Sursa foto: antena1.ro

Ce nu ai voie să faci sub nicio formă de ziua Sfântului Luca

În această zi, ciobanii aveau ritualuri menite să protejeze oile de lupi. Astfel, era interzisă scoaterea gunoiului și a cenușii de sub vatră, pentru că se credea că dacă lupii vor găsi cărbuni aprinși, se vor înmulți cu spor. De asemenea, se spunea că nu este bine să pronunți cuvântul lup în această zi.

În unele părți din România, unii gospodari încă mai țin chiar post negru pentru a fi feriți de animalele sălbatice. De ziua Sfântului Luca nu este bine să te cerți, să înjuri sau să blestemi, pentru că aceste lucruri se vor întoarce împotriva ta.

Rugăciunea Sfântului Apostol Luca

”Apostole Sfinte şi Evanghe­liste Luca, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Sfinte Apostole şi Evanghelist Luca, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.Gura ta ştiind-o pahar Dumnezeiesc, al Înţelep­ciunii Celei Preaînalte, Înţelep­te Apostole Luca, Vistieria Cea Mare şi Negrăită a harului, îmbogăţindu-ne, o luăm cu osâr­die, Domnului cântând, căci cu Mărire S-a preamărit.

Sfinte Apostole şi Evanghelist Luca, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Taină învăţându-te Hristos cele cereşti şi Scripturile cele de Dumnezeu insuflate, fără mijlocire deschizându-le ţie Apostole Luca, tăinuitor te-a arătat şi propovăduitor preaînţelept, al celor mai presus de minte, care cu osârdie cânţi: Domnu­lui să cântăm, căci cu Slavă S-a preaslăvit.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Pusu-te-a Biserica lui Hristos împreună călător cu Apostolul Pavel, Sfinte Luca Preafericite, pe tine cel ce ai stră­lucit Dumnezeieşte cu harul Lui; şi urmelor lui ai urmat, cântând: Domnului să-I cântăm, căci cu Slavă S-a preaslăvit. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×