Toți avem o mâncare preferată. O mâncare pe care am „hali-o” și când abia ne-am sculat de la masă. De la străvechea mămăligă mioritică la cine știe ce fiță gen Vichyssoise… Nu știți cu ce se mănâncă asta? Cu… lingura că este doar o supă de cartofi și praz! Oare domnul Klaus Werner Iohannis ar mânca-o? Că înainte să fie primarul Sibiului și apoi președintele României este și el doar un om. Cu plăceri și pofte! Nici n-o să credeți ce mâncare îi place cel mai mult!
Dar precedenții preșdinți mioritici știți ce mâncau cu plăcere maximă? A ce mirosea prin bucătăria palatului de la Cotroceni în vremea lui Ion Iliescu, Emil Constantinescu sau Traian Băsescu? Sau, mergând înapoi, în Epoca de Aur, ce mâncau „cabinetele 1 și 2”? FANATIK vă propune o incursiune culinară la masa foștilor președinți români.
Mâncarea preferată a lui Klaus Iohannis și a președinților români dinaintea lui
Născut la Sibiu pe 13 iunie 1959, într-o familie de sași (Siebenbürger Sachsen), președintele Klaus Werner Iohannis este, bine-nțeles, obișnuit cu mâncărurile tradiționale săsești, ca Brock-ul (pâine de casă, zeamă de varză şi cârnaţi), ciorba de rubarbă (cu stafide, cu scorțișoară și dreasă cu smântână grasă), fripturile servite cu sosuri acrișoare de mere, vișine și agrișe sau cu Knodel (găluște din cartofi), ori delicioasa plăcintă Hanklich (aluat pufos și cremă de smântână, unt, ouă și stafide), românizat în „hencleș” sau „lichii”. Numai că, surpriză, mâncarea preferată a președintelui României este… ciorba de perișoare! Clasica „zamă” cu „chifteluțe” de carne, adusă pe meleagurile mioritice în urmă cu sute de ani de valurile de turci veniți „în vizită” la prădat. Prima doamnă se pare, spun „gurile” nu rele, ci bine informate din Sibiu, că știe să o prepare deosebit de gustoasă…
De la chifteluțele lui Iliescu la biscuiții lui Constantinescu
Despre preferințele culinare ale foștilor președinți dinaintea lui Klaus Werner Iohannis, amănunte picante, la propriu și la figurat, ne dă eseisteul Andrei Pleșu, om politic o vreme și astfel în preajma lui Ion Iliescu, Emil Constantinescu sau Traian Băsescu. Spune cunoscutul om de cultură: „Eu am fost în preajma celor trei preşedinţi… () …Ştiu ce mirosuri erau la Cotroceni sub fiecare. Pe vremea lui Iliescu mirosea a tocătură: chifteluţe, sărmăluţe, zona asta… () …Pe vremea lui Constantinescu a fost trist din punct de vedere alimentar, fiindcă felul lui preferat era friptură la tavă. Adică, ştiţi, chestia aia – nişte carne care pluteşte în ceva maro, într-un sos maro, gros. Iar la şedinţele foarte lungi – care se prelungeau – de CSAT, primeam la un moment dat sendvişuri fiecare, dar el nu lua sendvişuri şi lui i se aducea ce-i plăcea lui şi anume nectar de fructe, de piersici, cu biscuiţi. Domnule preşedinte, i-am spus, nu se poate guverna cu nectar de fructe şi biscuiţi!”.
Băsescu, între rulada din mușchi de vițel și grătarul mioritic
„Traian Băsescu nu ştiu ce mânca, pentru că mânca rapid, ca la popotă, ce i se aducea. Nu spun asta din băsism. Spun asta pentru că, pur şi simplu, nu părea să aibă înclinaţii… În general, nu-i plăcea să stea la masă. Când mergeam cu el în drumuri oficiale şi era invitat la masă de omologii lui, după ce termina de mâncat, mă întreba de ce nu plecăm. Pentru că el nu înţelegea. S-a terminat masa, asta a fost. Era o problemă să-l conving să mai stea puţin”, a mai dezvăluit Andrei Pleşu.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
În contradicție cu aminitirele lui Andrei Pleșu, FANATIK a aflat că la un restaurant pe care îl frecventa fostul „președinte jucător”, felurile sale preferate erau rulada din mușchi de vițel umplută cu ficat de gâscă la aperitiv, apoi, la felul principal locul 1 erau deținut de grătar, mușchi de vită sau piept de pui. Ca desert, favoritele se numeau placinta cu mere, tort de ciocolată sau baclava. Preferințele „băsiste” în materie de băuturi erau Chateau Cotnari, un cupaj demisec din Tămâioasă Românească, Fetească Albă și Frâncușă.
Ceaușescu „rupea” musacaua de legume, „tovarășa savant de renume momdial” murea după… „puțișoare”! Fierte!!!
Întorcându-ne în timp, înainte de decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu avea multe preferințe. De la piftia de crap și orice specialitate de pește, la ciorbele acrite din belşug, de la sarmale la musacaua de legume, nepărat cu ou şi smântână deasupra, de la grătarul cu piure de cartofi, „acompaniat” de salate simple cu roşii, ceapă şi brânză la… prazul umplut cu carne, doar era oltean get-beget! „Tovarășa savant de renume momdial” prefera salata de vinete cu ardei copți, ciorba de ciolan afumat, nu avea favorite la friptură, grătar slab să fi fost, iar la desert, nu râdeți, adora „puţişoare fierte”.
Suzana Andreiaș, 30 de ani administrator al palatelor familiei Ceauşescu, descrie în cartea sa „La curtea lui Ceaușescu” rețeta după care se preparau „puțișoarele fierte” pentru Elena Ceaușescu: „Se fierb cartofi, se pune faină, ouă, se face o cocă, se prăjește puţin în unt, se face din ea, cu palmele, bucăţi cam cum este plastilina, dar mai groase, se lasă un pic la rece şi se bagă la fiert. Când sunt gata, se scot cu o paletă de spumă, ca să se scurgă de apă. După aia se pun într-o tavă pregătită cu pesmet puțin rumenit, cu scorţişoară, zahăr şi unt. Se tăvălesc puţişoarele prin pesmet şi se bagă puţin la cuptor, cam un sfert de oră, acoperite”.
„Unchiul meu adora mâncăruri tradiţionale: sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf. Dacă lipseau de Revelion, de exemplu, era vai şi-amar de bucătari, jar mâncau! Îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut, preferatele erau vinul alb din podgporia Segarcea şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion” – Mihaela Moraru, fiica lui Marin Ceauşescu, fratele mai mare al lui Nicolae Ceaușescu, în cartea sa „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”