Doctorul Adrian Streinu-Cercel: „Nu ai nevoie de de niciun test pentru gripă”. Ce simptome are, de fapt, gripa

Theo Sutiu   
în Stiri de ultima ora
22/01/2020, 18:59
Doctorul Adrian Streinu-Cercel: „Nu ai nevoie de de niciun test pentru gripă”. Ce simptome are, de fapt, gripa
Medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”, face un apel la populație să nu se mai înghesuie la camera de gardă la primele simptome de răceală sau gripă pentru că diagnosticul în acest caz este clar, ia pacienții nu au nevoie de teste suplimentare. foto: dcnews.ro

Medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”, face un apel la populație să nu se mai înghesuie la camera de gardă la primele simptome de răceală sau gripă pentru că diagnosticul în acest caz este clar, ia pacienții nu au nevoie de teste suplimentare.

Cum își poate da seama un pacient că are gripă

Managerul Institutului „Matei Balş” susține că aglomerația de la urgență ar putea fi evitată.

„Trebuie să terminăm cu această trăsnaie, pentru că atunci când punem diagnosticul de gripă, este clar. Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut? Ai gripă! Nu ai nevoie de niciun test.

Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să suni medicul de familie şi să îi spui ce ai. El va spune: ai gripă clinic. Acum, moda asta că facem teste de dimineaţă, la prânz şi seara şi bombardând camerele de gardă cu sute de pacienţi este o prostie.

Nu facem decât să mutăm virusul de colo-colo. Ca atare, recomandarea mea clară este: staţi acasă, căutaţi-vă, sunaţi medicul de familie!

Nu mai umblaţi după teste de gripă pentru că le faceţi degeaba! 80 la sută dintre ele sunt pozitive real şi 20% sunt fals negative. Ca atare, dacă aveţi un test fals negativ, ce o să spuneţi? Că nu aveţi gripă când aveţi şi nu vă trataţi?”, a declarat Streinu-Cercel la Ministerul Sănătăţii, potrivit Agerpres.

Care sunt simptomele gripei

Starea generală a pacienților infectați cu gripă este frecvent alterată. Curgerea nasului este rară, dar tusea uscată este frecvența. Răgușeală poate să apară, dar rar.

Simptomele gripei care necesită o vizită la medic sunt diferite de la adulți la copii.

Pentru copii, simptomele includ:

respirăție greoaie

o culoare albăstruie a pielii

refuzul de consum al lichidelor

odihnă insuficientă sau mai puțînă

iritabilitate

simptome care dispar și când reapar se agravează subit

febra

De asemenea, dacă un copil prezintă următoarele simptome: lipsa poftei de mâncare, dificultate în a respiră, plâns fără lacrimi, urinare foarte rară, trebuie să mergeți de urgență la medic.

La adulți:

dificultăți în respirăție

durere în zona toracică

amețeală

confuzie

simptomele dispar și dacă reapar, sunt agravate

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×