Luna dispare de pe cer marţi seară, când are loc fenomenul astronomic Micro Luna. La ce oră va avea loc Micormoon şi ce va însemna pentru omenire

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
24/03/2020, 16:19
Luna dispare de pe cer marţi seară, când are loc fenomenul astronomic Micro Luna. La ce oră va avea loc Micormoon şi ce va însemna pentru omenire
Fenomenul Micro-Luna are loc marţi seară. Sursa foto:dailymail.co.uk

Micro luna, un fenomen rar va avea loc, marţi, în toată lumea. Fenomenul se întâmplă atunci când luna este situată la cel mai îndepărtat loc faţă de Pâmânt. În engleză fenomenul astronomic poartă numele de Micromoon. De asemenea, fenomenul în care Luna se micşorează nu va putea fi văzut cu ochiul liber, întrcât Luna va dispărea complet de pe cer.

Fenomen rar. Micro Luna are loc marţi seară

Luna se va afla marţi la cel mai îndepărtat punct faţă de pământ în anul 2020, iar fenomenul este cunoscut ca Micro-Luna, scrie dailymail.co.uk. Fenomenul Micromoon nu va putea fi văzut fără aparate speciale.

Micromoon este opusul Supermoon. Acest fenomen din urmă are loc când luna se află cel mai aproape de Pământ, aceasta părând mai mare decât de obicei. Distanţa dintre Pâmânt şi Lună va fi de 402.672 de kilometri, cea mai mare distanţă posibilă, fapt ce va face ca Luna să pară mai mică decât de obicei.

Supermoon face Luna mai mare

Pentru faptul că Micromoon coincide cu fenomenul Lună Nouă, Luna va fi invizibilă pe cer, marţi, ora 9:28 GMT. Acest lucru înseamnă că nopțile de o parte și de alta a Lunii Noi vor fi în special întunecate, oferind condițiile perfecte pentru a privi fenomenul.

Cel mai apropiat punct al orbitei se numește Perigeu. Acesta creează fenomenul „Supermoon”, în care Luna este neobișnuit de mare, în timp ce punctul cel mai îndepărtat se numește Apogeu, creând o Lună aproape invizibilă.

Micromoonurile sunt cu aproximativ 7% mai mici decât o medie a lunii, iar Supermoons sunt cu aproximativ 7% mai mari.

În timp ce Luna orbitează Pământul, se apropie de 357.000 km (221.829 mile) și cât mai departe de 407.000km (252.898 mile) de Pământ”, a declarat Daniel Brown, expert în astronomie la Universitatea Nottingham Trent.

Uneori, aceste extreme apar aproape de Luna plină sau nouă. „În Marea Britanie va crește la scurt timp după răsărit și va fi pus în același timp cu Soarele, cu setarea reală a lunii noi la ora 9:28 GMT.

Dar – cum este o Lună nouă – nu va fi deloc observabil pentru noi pe Pământ, nu cu ochiul liber, binoclul sau telescoapele”, a mai declarat Daniel Brown.

Dr. Daniel Brown a spus că ultima dată când o Luna Nouă a fost atât de departe de Pământ a fost în data 14 martie a anului 2002. Fenomenul de Micro Lună va mai avea loc pe 20 noiembrie 2025, când distanţa va fi de 252.701 mile (406.683 km).

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×