Premierul Ludovic Orban este extrem de încrezător în Guvern și în măsurile pe care le-a luat în această perioadă pentru a combate coronavirusul.
Discurs paradoxal al lui Orban
Paradoxal, deși a recunoscut că spitalele nu sunt momentan dotate corespunzător, Orban compară România cu Italia și Spania și explică că nu vom ajunge în situația tragică din vestul Europei.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii moderate de Mădălina Dobrovolschi, de la Realitatea PLUS.
Orban a început prin a explica pe scurt care au fost măsurile luate într-o ședință de guvern: „Am avut ședință de guvern, am adoptat câteva acte normative pe care le considerăm importante. Aș începe cu o ordonanță de urgență prin care determinăm toate instituțiile publice să primească solicitări de la persoane fizice sau juridice, pe cale electronică și să răspundă tot electronic la toate aceste solicitări.
Măsură pe care am luat-o pentru a reduce interacțiunea de la ghișee. Să nu mai stea oamenii la cozi la instituțiile publice, să le permitem să depună solicitările electronic.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
S-au adoptat două hotărâri de guvern care vizează multe simplificări, prorogări de termene. Permit finanțarea mai bună a spitalelor. Am adoptat hotărâre prin care am majorat cu 2000 de posturi organigramele DSA și ale serviciilor de ambulanță la nivel județean.
Am adoptat forma finală a ordonanței prin care cetățenii români, persoanele fizice și juridice, toate categoriile de clienți au dreptul să beneficieze de suspendarea plății ratelor.
Am adăugat față de forma care am dezbătut-o câteva lucruri care vin în întâmpinarea cetățenilor. Am eliminat capitalizarea dobânzii pentru creditele ipotecare, am admis ca depunenea cererilor să se facă în 45 de zile, am permit să beneficieze de această facilitate și acele persoane care aveau restanțe. Condiția este ca până la data când depun cererea să aibă ratele la zi.
Măsură importantă, fără precedent, sigur sistemul bancar nu aplaudă această măsură, era o măsură indispensabilă pentru a putea susține companiile, dar și cetățenii ale căror venituri s-au redus din cauza activităților reduse ale companiilor”.
De asemenea, Orban a explicat ce înseamnă trecerea în scenariul 4 de epidemie și a lăudat măsurile luate în România, comparând numărul de cazuri din țara noastră cu cel din Spania sau Italia, făcând abstracție de numărul de teste efectuate: „Intrarea în scenariul 4, se reduc numărul de internări în spitale. Sunt pregătite să pregătească pacienți spitalele din linia a 2-a. În București spitalul Colentina e pregătit să preia pacienți care sunt tratați pentru COVID. Cazurile mai puțin grave urmează să nu fie tratate în spital dacă există un risc de atingere a capacității maxime de tratare în spital. Putând fi tratate fie la domiciliu. Multe alte măsuri.
Primul caz a fost înregistrat în 26 februarie. În 26 februarie m-am uitat în alte țări, în Spania au fost diagnosticate două cazuri, în Franța 12 cazuri, în Germania 18 cazuri. Măsurile luate de guvernul României, de autoritățile implicate au fost măsuri graduale și măsuri luate cu spirit de anticipație, încercând să prevenim atât de mult cât e posibil răspândirea virusului.
În Spania astăzi sunt 85.000 persoane diagnosticate pozitiv. În Franța sunt 44.500 pozitiv, în Germania 64.000 pozitiv. În România la ora 14 erau pozitiv 1.952 de persoane. Referitor la capacitatea de diagnosticare, am pornit la capacitate redusă pe care am mărit-o gradual, azi există validate 35 de centre la care există aparate.
Noi creștem gradual creșterea, putem procesa peste 2000 de teste zilnic. Am inclus în spitalele sau entitățile unde se fac analize. Metodologie care a fost agreată și susținută la nivel european se stabilește cine se testează. Persoanele simptomatice, așa mai departe. Există ordine a priorităților. La noi se poate vedea că această capacitate de testare a fost oarecum crescută proporțional cu evoluția cazurilor, se poate vedea de numărul de cazuri în așteptare. Există o întărziere de o zi două, noi am diagnosticat într-un ritm în care orice persoană a avut nevoie de diagnosticare a avut parte de așa ceva.
Obiectivul nostru e să creștem, să avem capacitatea de a pune diagnostic pe orice persoană care intră în lista de priorități. În România sunt 52 de decese, în Spania 7000, lista poate continua.O dată cu noul an chinezesc s-au întors din China peste 2600 de persoane, România n-a avut nici măcar un caz.
Noi am luat măsurile de carantinare. Măsurile au fost luate când alte țări nici nu discutau de măsuri. Noi am fost criticați pentru că am luat măsura carantinării pentru cei ce au venit din Italia”.
În încheiere, Orban a recunoscut voalat că spitalele nu sunt dotate corespunzător în lupta cu coronavirus, însă acest lucru va fi schimbat în viitor:
„România trebuia să aibă stocuri strategice care să permită. Din păcate momentul a fost moment în care cererea a crescut excploziv. Toate cantitățile care ne sosesc sunt transmise cu celeritate. Repartizarea se face cu mod clar către spitalele care urmează să trateze persoanele infectate cu coronavirus.
Discuţia de azi cu preşedinte a vizat încercarea de a introduce în producţia internă a acestor materiale. Toate cantităţile care ne sosesc sunt distribuite către spitale. Noi din Europa nu prea mai avem de unde să achiziţionăm astfel de produse. Le cumpărăm din Coreea de Sud, din Turcia, din China. Inclusiv transportul reprezintă o problemă. Încă nu am depăşit penuria. Avem contracte şi suntem optimişti în ceea ce priveşte derularea contractelor.
Vom crește producția la 30 de izolete pe săptămână. E aproape finalizată testarea camerelor cu presiune negativă care vor permite dacă există pacienți sa fie izolați în astfel de cazuri.
Începând de săptămâna viitoare va achiziționa realizarea de măști de tip FFP2, care sunt folosite de personalul medical. Eu personal am vorbit cu mai mulți producători români serioși, avem probleme cu materialele. Vom crește resursele alocate pentru investiții în infrastructură, în toate categoriile de investiții”.