Ludovic Orban revine asupra deciziei privind pensiile și alocațiile: „Le vom crește”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
20/01/2020, 18:53
Ludovic Orban revine asupra deciziei privind pensiile și alocațiile: „Le vom crește”
Ludovic Orban a vorbit despre măririle de pensii și alocații *foto: hepta.ro

Ludovic Orban a venit cu noi lămuriri cu privire la sumele alocate pentru pensii din bugetul de stat. Premierul liberal a precizat că majorarea alocațiilor depinde însă de resursele financiare pe care le va putea susține statul, fără a afecta deficitul bugetar.

Ludovic Orban, un nou anunț despre pensii și alocații

Ludovic Orban a fost întrebat dacă pensiile vor fi majorate cu 40% începând cu luna septembrie, în condiţiile în care guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunea că este posibilă o creştere cu numai 4%.

„Vom creşte pensiile, vom creşte alocaţiile. Am prevăzut în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi în Legea bugetului de stat sumele necesare pentru a asigura creşterea pensiilor. Poţi să-ţi permiţi să creşti alocaţiile în măsura în care există resursele financiare pentru a susţine această majorare, fără să afecteze deficitul bugetar, dar cu siguranţă vom creşte alocaţiile de copii şi cu siguranţă vom creşte şi pensiile”, a spus Orban, la Palatul Parlamentului.

Ludovic Orban a explicat și ce a vrut să spună Mugur Isărescu: „Domnul guvernator a spus că e greu să creşti pensiile cu 40% dacă tu ai o creştere economică de 4% şi, într-adevăr, la baza oricărei decizii care este legată de cuantum – salariilor în sectorul public, pensiilor, alocaţiilor de copii, ajutoarelor speciale şi al altor categorii de indemnizaţii – evident că atunci când iei decizia privind cuantumul alocării trebuie să ţii cont de realitatea economică.

Uitaţi-vă, de exemplu, discrepanţa dintre salariile din sectorul public şi sectorul privat. Dacă vă uitaţi, în nicio ţară europeană nu există o asemenea situaţie, în care salariul mediu în sectorul public să fie mai mare decât în sectorul privat”, a mai spus președintele PNL.

Premierul Orban, despre posibilitatea de a crește pensiile în etape

Întrebat dacă creșterea pensiilor și alocațiilor se va face în etape, premierul a spus că deciziile se vor lua doar după analiza evoluției economiei din primele șase luni: „Dacă vă uitaţi în legea responsabilităţii fiscal-bugetare, Guvernul are obligaţia ca după şase luni să prezinte un raport privind evoluţia economică şi bugetară, în funcţie de care fundamentează rectificarea bugetară”, a spus Ludovic Orban.

„Guvernele PSD nu au prezentat niciodată la termen acest raport pe care aveau obligaţia legală să îl prezinte după şase luni de activitate. Obiectivul nostru este clar şi limpede, şi anume acela de a creşte toate veniturile românilor, de a creşte salariile în mediul privat, de a creşte salariile, pensiile, de a creşte alocaţiile, dar la baza acestei creşteri în mod evident trebuie să stea o creştere economică stabilă, solidă, care să aibă la bază investiţii, creşterea productivităţii, aplicarea inovaţiei şi cercetării în activitatea companiilor, creşterea competitivităţii companiilor româneşti, dezvoltarea companiilor pe pieţele regionale sau globale, şi anume dezvoltarea economică autentică, nu măriri pe hârtie care să ducă la inflaţie şi care să nu poată să fie susţinute în perspectivă”, a fost concluzia lui Ludovic Orban.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×