Guvernul şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Premierul Ludovic Orban

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
29/01/2020, 19:47
Guvernul şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Premierul Ludovic Orban
Ludovic Orban a anunțat că nu se teme de o moțiune de cenzură, chiar dacă și-a asumat răspunderea pe alegeri în două tururi *foto: facebook PNL

Premierul Ludovic Orban a fost prezent miercuri în Parlament pentru a anunța faptul că guvernul își asumă răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Astfel, potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

În ședința din 29 ianuarie, Ludovic Orban a explicat motivele care stau în spatele deciziei de a își asuma răspunderea pe două tururi și a vorbit și despre o eventuală moțiune de cenzură care să vină din partea PSD-ului.

Declarațiile lui Ludovic Orban, când și-a asumat răspunderea pe alegeri în două tururi

Ludovic Orban a arătat că alegerile în două tururi sunt mai nedemocratice chiar și decât cele din 1992: „Guvernul a luat decizia de a-și angaja răspunderea în Parlament astfel încât să permitem fiecărei comunități să-și aleagă primarii prin majoritate de 50% plus 1 din votanți, astfel încât să oferim legitimitate.

În 1992 mecanismul de alegere a primarilor care a fost introdus practic stabilea alegerea primarilor cu 50% plus 1 și era necesară prezența la primul tur a 50% plus 1 din alegători, iar în caz contrar se repeta primul tur. Parlamentul de imediat după Revoluție a legiferat mai aproape de exigențele democrației.

În 2016 s-au ales primari care n-au avut nici măcar 30%. Aproape 50 de candidați au fost aleși cu mai puțin de 30% din voturile cetățenilor prezenți la vot. Avem situații în care un primar a fost ales de doar 10% dintre cetățeni.

Mecanismul de alegere a primarilor trebuie să permită cetățenilor să aibă o minimă garanție asupra unei guvernări locale performante”, a motivat Ludovic Orban.

Ce spune Ludovic Orban despre o eventuală moțiune de cenzură

Guvernul poate fi demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, este votată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

În acest context, prim-ministrul a vorbit despre gestul PSD-iștilor: „Am văzut că PSD depune moțiune de cenzură. Sincer, nu înțeleg motivele. Peste 1.500 dintre primarii care au câștigat alegerile în 2016 au câștigat cu peste 50%. Poate vă e teamă că nu și-au făcut treaba cum trebuie, deși ați pompat resurse din bugetul de stat în primarii PSD?

Puteți să băgați și 10 moțiuni de cenzură, dar nu puteți să ne schimbați punctul de vedere nici al nostru, nici al celor peste 80% dintre cetățeni care vor alegeri în două tururi. Am aprobat amendamente: reprezentarea partidelor în birourile electorale, reducerea de la 90 la 60 de zile a termenului în care se poate obține viza de flotant, scăderea numărului de semnături pentru candidații independenți, nici o altă persoană nu poate staționa în secția de vot mai mult decât timpul necesar pentru vot”, a spus Ludovic Orban.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×