Lucruri neştiute, uimitoare, despre România

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
25/02/2018, 23:34
Lucruri neştiute, uimitoare, despre România GALERIE FOTO

Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânţa-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Construcţia are o înălţime totală de 72 de  metri, aproape cât Palatul Parlamentului, şi se află în localitatea Şurdeşti, din Baia Mare. Datează din 1721 şi este construită în totalitate din lemn de arţar. Fără niciun cui din metal.

Românul Ionuţ Budişteanu a dezvoltat un sistem de inteligenţă artificială care poate conduce singur o maşină. Proiectul său, inventat pe când tânărul avea 19 ani, a fost premiat la un mare festival internaţional de ştiinţă şi inginerie. Sistemul similar creat de Google costă 75.000 de dolari, în timp ce al lui Budişteanu costă… 4.000 de dolari şi face acelaşi lucru.

În Tărtăria, judeţul Alba, erau descoperite la un moment dat trei tăbliţe din lut. Testele au demonstrat că au o vechime de 7.500 de ani, reprezentând astfel prima formă de scris din istorie. Chiar dacă sunt înconjurate de numeroase controverse, tăbliţele au dat peste cap tot ce se ştia până atunci despre evoluţia oamenilor.

Cel mai vechi text în limba română este o scrisoare scrisă în 1521 de negustorul Neacşu, din Câmpulung, care făcea afaceri cu turcii. Misiva anunţă o invazie a otomanilor.

George Emil Palade, născut în 1912 la Iaşi, a devenit unul dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă ai lumii. În 1974 a câştigat Premiul Nobel pentru medicină, în urma descoperirilor sale în domeniul biologiei celulare.

Cu ocazia construirii barajului de la Porţile de fier s-au descoperit urmele unei civilizaţii care a trăit în aceste locuri în urmă cu aproximativ 8.000 de ani. S-a aflat astfel că aceşti oameni care abia treceau de la etapa de vânătoare la viaţa sedentară creau… bijuterii, mai exact mărgele din malachit.

Peştera Movile, din judeţul Constanţa, este un loc fără oxigen şi fără comunicare cu exteriorul. Datează de cinci milioane de ani şi, în ciuda condiţiilor „imposibile”, conţine un ecosistem unic în lume. Intrarea este atât de dificilă, încât mai mulţi oameni au ajuns în spaţiul cosmic decât în interiorul acestei peşteri. Creaturile care trăiesc aici sunt complet albe şi transparente, din cauza lipsei complete a luminii.

Avocatul român Traian Popovici, primar al oraşului Cernăuţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a făcut eforturi şi presiuni enorme pentru eliberarea celor 50.000 de evrei închişi în lagărul construit în oraş special pentru asta. A reuşit eliberarea a circa 20.000 dintre ei, apoi a fost demis din cauza acestor acţiuni.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×