Candidatul propus de Florin Cîțu pentru portofoliul Transporturilor, Lucian Bode, a primit avizul favorabil al comisiilor parlamentare de resort, cu 22 de voturi ”pentru”, 11 abțineri și niciun vot „împotrivă”.
Scannere termice la Otopeni
Lucian Bode este, deocamdată, singurul ministru din guvernul Cîțu care a primit avizul fără niciun vot împotrivă”.
Fiind deja ministru interimar al Transporturilor în guvernul interimar al lui Ludovic Orban, parlamentarii l-au întrebat despre măsurile pe care ministerul le-a adoptat în ce privește combaterea epidemiei de coronavirus.
”Începând de vineri, în Aeroportul Otopeni, vor sosi primele cinci scannere termice pentru depistarea coronavirusului”, a precizat Lucian Bode, potrivit News.ro.
Sprijin pentru Tarom
Un alt subiect a fost situația companiei aeriene de stat Tarom, ministrul Bode susținând că nu se pune problema lichidării Tarom din cauza pierderilor pe care le are compania.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Tarom urmează să primească din partea statului român un ajutor de salvare de 36,7 milioane de lei, ajutor pe care guvernul Orban l-a aprobat cu o zi înainte de demiterea de către Parlament.
”Nu vom lichida compania. Finalizăm procesul de evaluare a companiei, avizăm la ANAF evaluarea bunurilor mobile, ale aeronavelor, am reuşit să garantăm acest credit cu aeronavele (…) În 3 luni acordăm împrumutul de la Trezorerie. Ajutorul de salvare se va transforma în ajutor de restructurare şi nu se mai rambursează”, a spus Bode.
Pe 24 februarie, Comisia Europeană a aprobat acordarea ajutorului de salvare pentru Tarom, cu anumite condiții. Astfel, banii vor putea fi folosiți pentru lichiditățile de care are nevoie compania în șase luni la capătul cărora împrumutul va trebui restituit. Dacă nu va fi restituit, statul va trebui să prezinte fie un plan de lichidare a companiei, fie un plan de restructurare viabil, plan care va trebui aprobat de către Comisie.
”Compania aeriană se confruntă cu un deficit acut de lichidități din cauza creșterii puternice în ultimii ani a costurilor sale de exploatare ca urmare a îmbătrânirii flotei sale. În absența ajutorului, TAROM nu va mai fi în măsură să își îndeplinească obligațiile de plată și să își mențină activitatea (…) Ajutorul pentru salvare poate fi acordat pentru o perioadă de maximum șase luni, timp în care compania să găsească soluții de ieșire din situația de urgență”, se arată în comunicatul din 24 februarie al Comisiei Europene, citat de G4Media.