Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat că a fost elaborată nota de fundamentare prin care va fi emis decretul de introducere a stării de urgență. Vela a anunțat că printre măsurele luate este intrarea obligatorie în izolare a persoanelor care vin în România din țări în care s-au înregistrat mai mult de 500 de cazuri de infecție cu coronavirus.
De asemenea, a fost suspendată activitatea târgurilor auto, iar inspectoratele teritoriale de muncă vor face verificări pentru a vedea dacă agenții economici au dispus măsuri de decalare a programului angajaților pentru a reducerea riscului de contaminare a acestora pe drumul către locul de muncă și înapoi.
Iată principalele declarații ale ministrului Vela:
-Starea de urgență a fost adoptată deja de multe țări europene. De aseară am lucrat non-stop pentru a transmite nota de fundamentare ce va fi prezentă președintelui pentru emiterea decretului. Presupune pentru mulți schimbarea modului de viață.
Acest lucru este spre binele nostru, al tuturor, fac un apel la calm și solidaritate.
-Trebuie să acționăm cu calm, responsabilitate.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Fiecare dintre noi poate contribui la reducerea epidemiei. Limitați contactul cu alte persoane, nu contribuiți la propagarea mesajelor de panică ale unor oameni care pot avea interese obscure, chiar economice.
–Situația este sub control pentru că am luat măsuri din timp.
-A fost aprobat planul prin care am stabilit câteva criterii care clarifică unele aspecte.
-Am făcut recomandări pentru membrii echipelor de intervenție care merg la persoane aflate în izolare astfel încât să fie protejați când, la apelul acestor persoane, intervin pentru a repara rețelele de utilități.
Am clarificat ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat: contactul apropiat este perosana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat, persoana care a avut contact fizic direct cu o persoană infectată, persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase, persoana care a avut contact față în față la o distanță mai mică de 2 metri pe o durată de 15 minute, persoana care s-a aflat în aceeași încăpere minim 15 minute la mai puțin de doi metri, persoana care acordă îngrijire directă unui pacient fără portul corect al echipamentului de protecție.
-Limitarea unore lucruri pe care până acum am evitat să le luăm. Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a aprobat izolarea la domiciliu pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România pentru țările care au confirmat cel puțin 500 de cazuri de coronavirus. Se va extinde măsura carantinării pentru cei care vin din zone carantinate.
-Obligația inspectoratelor teritoriale de muncă de a implementa măsurile privind declararea programului de lucru privind reducerea riscului de contaminare pe durata deplasării la muncă.
–Se suspendă activitatea târgurilor auto până la 31 martie 2020.
-Urmează zile complicate pentru medici, polițiști, jandarmi. Suntem o națiune puternică, haideți să arătăm împreună acest lucru.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă seara, că începând de luni România va intra în stare de urgență pentru a facilita combaterea epidemiei.
Articolul 93 al Constituției îi dă dreptul președintelui României să instituie starea de urgență, cu obligația ca decretul prezidențial să prevadă explicit motivele care stau la baza deciziei, zona în care se instituie și perioada. Starea de urgență nu poate să depășească 30 de zile, deoarece presupune ca drepturile și libertățile fundamentale să fie restrânse.
În cel mult 5 zile de la emiterea decretului, acesta trebuie aprobat de către Parlament care se convoacă în sesiune pe toată durata stării de urgență. Dacă Parlamentul nu aprobă decretul, aplicarea acestuia se suspendă. Tot Parlamentul este singura instituție legiuită să aprobe prelungirea perioadei după expirarea celor 30 de zile.