Liderii UE îl invită pe Trump cît mai repede posibil în Europa. „Trebuie să respectăm viitorul preşedinte al SUA!”

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
09/11/2016, 17:22
Liderii UE îl invită pe Trump cît mai repede posibil în Europa. „Trebuie să respectăm viitorul preşedinte al SUA!”

Donald Trump este noul presedinte al Statelor Unite ale Americii (SUA), invingand-o pe democrata Hillary Clinton. Marii lideri ai lumii au inceput sa-si exprime mesajele fata de victoria lui Trump pe retele sociale sau prin telegrame.

Juncker si Tusk il invita pe Trump in Europa

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-au invitat miercuri pe Donald Trump, ales presedinte al SUA, la un summit UE-SUA in Europa, cat mai curand posibil, transmite AFP. Intr-o scrisoare de felicitare catre Trump pentru victoria in alegerile de marti, Juncker si Tusk il ‘invita sa se deplaseze in Europa pentru un summit UE-SUA de indata ce ii va fi convenabil’.

In mesajul lor, cei doi lideri europeni subliniaza ca ‘este mai importanta ca oricand intarirea relatiilor transatlantice’, citand, potrivit Reuters, securitatea in estul si sudul Europei, precum si negocierile pentru tratatul de liber-schimb TTIP drept cruciale in cooperarea cu SUA.

Reuniune speciale a ministrilor de externe din UE

Ministerul de Externe german a indicat, miercuri, ca o reuniune speciala a sefilor diplomatiilor din statele membre ale Uniunii Europene va avea loc duminica, la Bruxelles, ca urmare a victoriei surpriza a lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA, desfasurate marti, transmit AFP si DPA.

”Ministrul de externe (Frank-Walter) Steinmeier saluta organizarea, duminica, a unei reuniuni a ministrilor de externe din Uniunea Europeana” in urma scrutinului din Statele Unite, a indicat diplomatia germana pentru AFP, in contextul in care luni la Bruxelles este oricum prevazuta reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE.

Anterior, sefa diplomatiei europene Federica Mogherini declarase ca Uniunea Europeana „va continua sa lucreze impreuna’ cu Statele Unite ale Americii, dupa victoria populistului republican Donald Trump in alegerile prezidentiale din 8 noiembrie.

„Legaturile dintre UE si SUA sunt mai profunde decat orice schimbare politica”, a scris, intr-un mesaj pe Twitter, Federica Mogherini, primul responsabil european care a reactionat la victoria lui Trump.

Justin Trudeau l-a felicitat pe Trump si a subliniat legaturile stranse intre Canada si SUA

Premierul canadian Justin Trudeau l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru victoria in alegerile prezidentiale desfasurate marti in Statele Unite si a subliniat prietenia si legaturile stranse intre cele doua tari, relateaza Reuters, AFP si DPA.

Justin Trudeau a afirmat intr-un comunicat ca doreste sa lucreze strans cu presedintele ales Trump, cu administratia sa si cu Congresul SUA in urmatorii ani in domeniul comertului, in cel al investitiilor si pentru pacea si securitatea la nivel mondial.

„Canada nu are niciun alt prieten, partener sau aliat mai apropiat ca Statele Unite”, a subliniat liderul liberal. „Valorile noastre comune, legaturile noastre culturale profunde, precum si economiile noastre puternice si integrate continua sa serveasca drept baze pentru consolidarea parteneriatului nostru solid si prosper”, a mai spus el. Relatiile dintre SUA si Canada „servesc drept model pentru intreaga lume”, a mai spus Trudeau.

Angela Merkel l-a felicitat pe Trump

Angela Merkel l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria in alegerile prezidentiale din SUA si s-a oferit sa colaboreze indeaproape cu el pe baza valorile democratiei, libertatii, respectului pentru statul de drept si pentru demnitatea oamenilor. „Germania si America sunt legate prin valori – democratie, libertate, respectarea statului de drept, demnitatea oamenilor indiferent de originea lor, culoarea pielii, religie, gen, orientare sexuala sau viziuni politice”, a spus Merkel la sediul cancelariei din Berlin.

„Pe baza acestor valori, ma ofer sa colaborez indeaproape cu viitorul presedinte al SUA, Donald Trump”, a adaugat ea. Merkel a mai precizat ca a lucra cu SUA ramane un pilon-cheie al politicii externe a Germaniei.

Putin l-a felicitat pe Trump printr-o scrisoare

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru victora obtinuta in fata lui Hillary Clinton printr-o telegrama. Putin i-a transmis acestuia ca isi doreste ca dialogul dintre cele doua state sa serveasca intereselor acestor tari, mai ales pe probleme internationale.

Vladimir Putin a tinut sa sublinieze ca atat pentru poporul rus, cat si pentru poporul american restabilirea relatiilor dintre cele doua state ar avea un impact pozitiv.

“Cunosc declaratiile lui Trump despre restabilirea relatiilor dintre Rusia si Statele Unite ale Americii. Nu este o cale usoara, dar suntem pregatiti sa facem totul pentru a ca relatiile ruso-americane sa revina pe o traiectorie stabila de dezvoltare”, a declarat Putin, miercuri, in cadrul unei ceremonii pentru a primi scrisorile de acreditare de la noi ambasadori străini.

Citeşte mai multe pe stirileprotv.ro

.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×