Centrul Național de Evaluare și Examinare din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a lansat joi procedurile de licitaţie în vederea asigurării manualelor şcolare pentru elevii claselor a VIII-a în anul şcolar 2020-2021.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului, a fost anunţată şi licitaţia care are drept obiectiv asigurarea manualelor şcolare pentru o serie de discipline (clasele I-VII), care nu au avut oferte eligibile în cadrul procedurii derulate în acest an.
S-a deschis licitația pentru manualele de anul viitor
„În total, este vizată achiziţia de manuale pentru 66 de titluri/discipline, inclusiv pentru elevii minorităţilor naţionale (58 de titluri pentru clasa a VIII-a şi 8 titluri pentru clasele I-VII). Numărul total de exemplare este de 3.739.522 (3.697.917 exemplare – clasa a VIII-a, respectiv 41.605 exemplare – clasele I-VII).
Calendarul licitaţiei destinate achiziţiei de manuale pentru disciplinele prevăzute în planul-cadru aferent clasei a VIII-a prevede ca termen de încărcare a ofertelor în SEAP data de 3.02.2020, în timp ce pentru a doua licitaţie termenul-limită a fost fixat pentru data de 6.01.2020”, se arată în comunicat.
Potrivit atribuţiilor stabilite de reglementările în vigoare, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare coordonează derularea mecanismelor de evaluare a proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar, conform metodologiei de profil. În acest sens, CNEE cooptează evaluatori – cadre didactice şi specialişti externi (experţi cooptaţi).
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
De asemenea, CNEE are şi misiunea de a forma experţi evaluatori de manuale şcolare, prin derularea de programe adecvate.
Scandalul manualelor de geografie de anul trecut
Manualele școlare au reprezentat o problemă recurentă pentru guvernele PSD din ultimii ani. Cea mai acută criză a fost la începutul anului școlar 2018/2019, atunci când în manualul de geografie s-au strecurat mai multe greșeli uluitoare.
De exemplu, la varianta print a manualului de Geografie de clasa a-VI-a, Turnu Măgurele este pus pe hartă în locul municipiului Drobeta Turnu Severin sau Marea Moartă apare în locul Mării Roşii.
Ministerul Educației a anunțat atunci că va cere Editurii Didactice și Pedagogice din subordinea sa să retipărească toate manualele de Geografie pentru clasa a VI-a și să supore cheltuielile.