LEONARD COHEN a murit. „Am pierdut unul dintre vizionarii lumii muzicii”

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
11/11/2016, 07:58
LEONARD COHEN a murit. „Am pierdut unul dintre vizionarii lumii muzicii”

Muzicianul canadian Leonard Cohen, care a fost de asemenea un poet apreciat şi romancier, a murit la vârsta de 82 de ani, transmit agenţiile internaţionale de presă. Leonard Cohen a murit la 82 de ani; „Sunt pregătit să mor. Sper că nu e prea inconfortabil”, spunea artistul, luna trecută

„Cu profundă tristeţe vă informăm de decesul poetului, compozitorului şi artistului legendar Leonard Cohen”, a scris agentul său pe pagina de Facebook a muzicianului, potrivit AFP.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

„Am pierdut unul dintre vizionarii cei mai prolifici şi respectaţi ai lumii muzicii”, continuă comunicatul, indicând că o ceremonie va fi organizată la Los Angeles „la o dată ulterioară”.

Într-un interviu recent, notează jurnaliştii de la The Guardian, Leonard Cohen a vorbit cu calm şi luciditate despre moarte: ”Sunt pregătit să mor. Sper că nu este foarte incomod. Cam asta este pentru mine”.

Muzicianul şi-a lansat cel de-al 14-lea album, ”You Want It Darker”, în luna octombrie a acestui an.

Leonard Cohen a devenit cunoscut în anii 1960 ca poet, scriitor şi compozitor. Interesul său primar a fost literatura, însă atenţia publicului a fost atrasă de muzica sa, odată cu stabilirea la New York. Primul său album, ”Songs of Leonard Cohen”, a fost lansat în 1967 şi a devenit un disc-cult.

Influenţa lui Cohen în muzică a fost asemănată cu cea a lui Bob Dylan şi Joni Mitchell.

Muzicianul canadian i-a adresat o scrisoare muzei sale, Marianne Ihlen, cu câteva zile înainte ca aceasta să înceteze din viaţă, pe 29 iulie, în Norvegia, la vârsta de 81 de ani, în care i-a amintit că o iubeşte şi i-a spus că o va urma ”foarte curând”.

În urmă cu o lună, Leonard Cohen, care declarase, într-un interviu acordat The New Yorker, că este pregătit pentru moarte, a precizat la o sesiune de audiţii a noului său album, ”You Want It Darker”, că afirmaţia a fost ”exagerată” şi a spus că are de gând să trăiască veşnic.

”Am spus recent să sunt gata să mor şi cred că am exagerat. Am fost mereu adeptul dramatizării. Am de gând să trăiesc veşnic”, a spus artistul canadian, care a adăugat că plănuieşte să lanseze cel puţin încă două albume până va muri. Compozitorul a ţinut să lămurească faptul că acea afirmaţie a fost mai degrabă una filosofică şi nu un raport de sănătate.

Leonard Norman Cohen, născut pe 21 septembrie 1934 la Montréal, şi-a lansat primul volum de poezii la Montréal în 1956, iar romanul lui de debut a fost publicat în 1963.

Primele cântece semnate de Leonard Cohen sunt ancorate în muzica folk. Începând din anii 1970, sursele din care se inspira s-au multiplicat: muzică pop, de cabaret şi varietăţi. Din anii 1980, Leonard Cohen cânta acompaniat de sintetizatoare şi corişti.

În toate operele sale, Leonard Cohen a reluat teme ca iubirea, pasiunea, religia, singurătatea, sexualitatea şi complexitatea relaţiilor umane. Artistul canadian şi-a asumat, de asemenea, depresia cronică de care suferă de multă vreme, pe care nu a ascuns-o niciodată, ajungând să vorbească despre ea inclusiv în faţa jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării albumului său ”Old Ideas”.

Poeziile şi cântecele lui Leonard Cohen au influenţat numeroşi scriitori, compozitori şi cântăreţi, iar piesele sale au generat peste 1.500 de coveruri pe plan mondial.

Artistul canadian, care a concertat de trei ori în România, a primit de-a lungul anilor numeroase premii şi distincţii internaţionale. În 2008, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, iar opera sa poetică a fost recompensată în 2011 cu premiul Prinţul de Asturia pentru Literatură, una dintre cele mai prestigioase distincţii culturale spaniole.

Citeste mai mult pe RTV.NET

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×