Legea dării în plată a intrat pe linie dreptă: marţi, la ora 12.30 legea intră la vot în Comisia Juridică, după care mai urmează doar votul final din Camera Deputaţilor. După amânarea de marţea trecută, Legea dării în plată, care permite să dai casa şi să stingi datoria pe care o ai la bancă, se întoarce la Comisia Juridică, după care trebuie să aibă loc votul în plenul Camerei.
„Maine la ora 12.30 intra la vot in Comisia Juridica Legea DIP. E ultimul act inaintea votului final. Desi unii si-au pierdut rabdarea si mai ales increderea, vreau sa va asigur ca eu voi duce lupta mea pana la capat ca sa scoatem o lege buna, cat mai rapid aplicabila! Suntem la un pas de reusita!”, scrie pe pagina sa de Facebook iniţiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir.
Potrivit unei înţelegeri între PNL şi PSD, s-ar putea să mai apară modificări faţă de proiectul care a trecut de Senat.
Plafonul ar putea creste de la 150.000 la 250.000 de euro, iar programul Prima Casă ar putea să fie scos din proiect.
Iniţiatorul legii spune că legea trebuie sa se aplice si creditelor de nevoi personale cu ipoteca, în ciuda criticilor venite de la BNR şi bănci:
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
„Vreau sa se inteleaga definitiv ca legea asta nu trebuie ciopartita, nu este o lege nici de dreapta, nici de stanga, si din acest motiv nu trebuie sa fie in niciun fel subiect de disputa politica mai ales acum in preajma campaniei electorale. Raman consecvent in apararea principiului ca riscul trebuie impartit intre client si banca si binenteles ca legea nu trebuie sa fie privita ca una de protectie sociala pentru ca nu se aplica vreunei categorii defavorizate, ea este o lege a echilibrului social, o lege de protectie sporita a consumatorului de abuzurile bancilor.Asta e si motivul pricipal pentru care voi sustine cu tarie ca ea trebuie sa se aplice si creditelor de nevoi personale cu ipoteca!”
Pe de altă parte, consilierul lui Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu se intreaba pe blogul BNR daca Legea darii in plata va trece examenul de Drept Civil.
El sustine ca, in forma actuala, proiectul nu e „un tac de biliard”, adica „sa lovesti o bila cu intentia vadita ca efectul produs sa activeze o alta bila”. Ba din contra, el asigura un cadru formalizat atat pentru negocieri, cat si pentru renuntarea la bunul imobiliar ipotecat in schimbul stergerii tuturor datoriilor fata de banca, in opinia consilierului guvernatorului BNR.
Vasilescu spune că darea in plata e posibila doar in urmatoarele conditii:
1) suma imprumutata sa nu depaseasca echivalentul in lei a 150.000 de euro;
2) bunul ipotecat sa nu fie un teren, o casa de vacanta, o casa pentru speculatii, ci un imobil cu destinatie de locuinta;
3) locuinta oferita in plata sa fi fost ipotecata in favoarea bancii, drept garantie a creditului primit.
Sursă: www.realitatea.net