Legea dării în plată. Cum se calculează IMPOZITUL pe darea în plată şi cine îl plăteşte. Cât CÎŞTIGĂ statul

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
17/05/2016, 18:00
Legea dării în plată. Cum se calculează IMPOZITUL pe darea în plată şi cine îl plăteşte. Cât CÎŞTIGĂ statul

Ministerul de Finanţe oferă clarificări privind problema impozitării imobilelor care fac obiectul dării în plată. Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal şi se impozitează în conformitate cu legile în vigoare, însă la valoarea debitului, nu la valoarea notarială a bunului.

Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal şi se impozitează în conformitate cu prevederile art.111 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată.

Impozitul este datorat de către debitor şi se plăteşte conform prevederilor Codului fiscal. Nici Legea nr.77/2016, privind darea în plată, nici Legea nr.227/2015, privind Codul fiscal NU cuprind excepţii de la plata impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal în cazul stingerii unor debite prin darea în plată

Concret, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (prin debit înţelegem datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) şi cu o valoarea minimă stabilită de Camerele notarilor publici, de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea a debitului, adică la 500.000 de lei.

Potrivit calculelor efectuate de ECONOMICA.NET pe baza datelor existente în raportul de stabilitate financiară al BNR, statul ar putea încasa 127,83 milioane de lei, circa 28,4 milioane de euro.

Din 470.000 de clienţi cu credite imobiliare (la 31 ianuarie 2016), sunt 97.500 de clienţi pentru care valoarea creditului rămas de plătit este mai mare decât valoarea actualizată a garanţiei imobiliare, ceea ce îi poate determina să aplice legea dării în plată, se arată în raportul de stabilitate al Băncii Naţionale a României. Diferenţa dintre valoarea imobilelor şi cea a creditelor acordate este de 8,4 miliarde de lei.

Sursă: www.romaniatv.net

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×