Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, modificările la proiectul Legii dării în plată, în urma cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, cu 207 voturi „pentru”, unul împotrivă şi o abţinere. Actul normativ va fi trimis pentru promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.
Cele mai importante modificări vizează eliminarea din proiectul de lege privind darea în plată a programului „Prima Casă” şi ridicarea plafonului celor cu credite de nevoi personale cu ipotecă la 250.000 de euro.
O altă modificare prevede că legea se aplică şi în cazul persoanelor care au fost executate silit.
Potrivit proiectului adoptat miercuri, nu pot beneficia de prevederile sale cei care au fost condamnaţi printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea legii.
Legea dării în plată stipulează că persoanele cu credite de locuinţe îşi pot ceda bunurile ipotecate către bănci dacă sunt în incapacitate de plată a ratelor împrumuturilor.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz, notează AGERPRES.
Sursă: www.realitatea.net
………………………………………………………..
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, pe articole, proiectul legii dării în plată, care a fost supus reexaminării la cererea şefului statului, notează Agerpres. Majoritatea grupurilor parlamentare s-au declarat de acord cu acest proiect care a fost modificat la solicitarea şefului statului şi care urmează să intre la vot final în plen la ora 13,00.
„Chinurile facerii au fost destul de lungi pentru acest proiect legislativ, dar bine că până la urmă lucrurile s-au finalizat cu bine. Printre cele câteva principii care au făcut ca de la bun început PSD să se poziţioneze de partea acestei legi amintesc faptul că prin ea nu va avea de suferit programul guvernamental ‘Prima casă’. A apărut acea necesitate de a reduce acel plafon, nu sunt foarte tare de acord cu afirmaţia că plafonul este discriminatoriu. Un plafon de 250.000 de euro reprezintă cam majoritatea cazurilor care ar putea să subscrie unei caracteristici sociale. Un alt principiu este că acest proiect se aplică numai acelor imobile care au caracter de locuinţă şi pentru o singură locuinţă”, a spus, la dezbateri, deputatul PSD Marian Neacşu.
La rândul său, liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, a menţionat că PNL va vota acest proiect, pentru că este una dintre „cele mai aşteptate legi de societatea românească”.
„Am plecat de la ceea ce societatea românească aştepta de la parlamentari şi poate că ar trebui să subliniem faptul că facem o lege cerută de cetăţeni. Cred că Parlamentul a găsit o formulă care creează echilibru între cetăţean, în calitatea lui de împrumutat, şi sistemul bancar, în calitatea lui de finanţator al multor activităţi din societatea românească. Este un lucru important, cetăţeanul iese în faţă, este respectat, este tratat cu demnitate. Împărţirea riscului între cei doi parteneri este, cred, în premieră în România”, a spus Nicolăescu.
Şi reprezentantul grupului minorităţilor Dragoş Zisopol a anunţat că grupul său va vota pentru acest proiect, „pentru că aduce în centrul atenţiei o dată în plus o problemă fundamentală — coeziunea socială”.
Liderul grupului UDMR, Mate Andras, a arătat că parlamentarii Uniunii susţin acest proiect, dar că acesta rezolvă doar o parte a acestor „situaţii nefericite”.
„UDMR a mai depus şi un alt proiect de lege care se referă la acele credite care nu au drept ipotecă un imobil şi sunt luate în franci elveţieni. Să ne gândim să accelerăm şi acea lege pentru că rezolvăm o altă situaţie”, a menţionat el.
Deputatul ALDE Cornelia Negruţ a spus că şi parlamentarii acestui grup vor vota proiectul de lege.
„Este o lege bună care ia în calcul poziţia BNR, poziţia deponenţilor şi poziţia specialiştilor în finanţe. Vorbim despre o lege bună pentru toţi românii”, a susţinut Negruţ.
Programul Prima Casă a fost scos din lege, iar plafonul creditului până la care se va aplica actul normativ a fost stabilit la 250.000 de euro.
De această lege vor beneficia şi cei care sunt deja în executare silită, precum şi persoanele care au credite de nevoi personale cu ipotecă.
Sursă: www.realitatea.net