Legatura neaşteptată dintre Brexit şi Donald Trump. Cifrele ar putea ascunde o uriaşă surpriză în Statele Unite

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
03/11/2016, 14:22
Legatura neaşteptată dintre Brexit şi Donald Trump. Cifrele ar putea ascunde o uriaşă surpriză în Statele Unite

Cand nu pareau sa mai apara surprize in cursa pentru Casa Alba, redeschiderea de catre FBI a dosarului e-mailurilor fostului secretar de stat a provocat ingrijorare in randul americanilor. Vor avea parte de o rasturnare de situatie similara Brexit-ului?

Ultimul sondaj, realizat de ABC News si Washington Post, il arata pentru prima data in ultimele sase luni pe Donald Trump in fata cu 46% fata de Hilary – 45%. Este oare suficient pentru ca Donald Trump sa castige alegerile de pe 8 noiembrie?

Pe de alta parte, insa, un alt sondaj CNN/ORC o claseaza pe Hillary Clinton cu 5 procente peste republicanul Trump, in ciuda anuntului facut de FBI, noteaza postul american.

Daca Donald Trump ar fi un om politic traditional, el si-ar anunta sustinatorii ca singurul sondaj care va conta este cel din ziua alegerilor. In realitate, scrie CNN, republicanul ar fi anuntat ca sondajele sunt „aranjate”, desi nu este adevarat.

Dar daca toate aceste sondaje sunt gresite? Vom avea o surpriza precum BREXIT?, se intreaba CNN.
Unul dintre reprezentantii campaniei lui Trump a declarat ca de cele mai multe ori aceste sondaje bazate pe opinia publica sunt gresite.

Nigel Farage a fost una dintre cele mai vocale voci in timpul campaniei care promova iesirea Marii Britanii din UE, ceea ce s-a si intamplat, spre surpriza tuturor. Nimeni nu s-a asteptat la BREXIT.

„In ziua referendumului pentru Brexit a existat un sondaj care ne clasa cu 10 procente in spatele taberei adverse, si cu toate astea am castigat”, declara Brooke Baldwin pentru CNN.

Ingrijorator este faptul ca si unul dintre sondajele realizate pentru alegerile de pe 8 noiembrie o claseaza pe Clinton tot cu 10 procente inaintea lui Trump.

Batalia decisiva intre cei doi se da in 10 state cheie (128): Ohio (18), Florida (29), Carolina de Nord (15), Colorado (9), Nevada (6), Iowa (6), New Hampshire (4), Georgia (16), Arizona (11), Maine – al doilea district congresional (1).
Din nefericire pentru Trump, Farange nu avea datele corecte, mai scrie CNN.

Profesorul John Curtice, directorul unui centru de sondaj din Marea Britanie, a declarat pentru postul american ca Brexitul era o certitudine chiar dinainte de referendum.

„In ultimele zile sondajele aratau 51 -52% pentru ramanerea in UE, insa sondajele realizate online ne aratau ca sansele erau 50-50”, a declarat Curtice.

Votul final a fost de 51,9% pentru parasirea UE si 48,1% pentru a ramane. Trump nu a reusit sa se apropie atat de mult de Clinton, cel putin nu in ultimele zile, noteaza CNN. Cat de precise sunt aceste sondaje? Vom afla raspunsul pe data de 8 noiembrie, cand americanii isi aleg viitorul presedinte.

Cum functioneaza sistemul electoral din SUA

Pentru a intelege cum e impartita harta electorala a SUA trebuie sa ne uitam la cum functioneaza sistemul electoral american, vechi de 200 de ani. In primul rand, America este o federatie de state independente, fiecare cu legi proprii si suveranitate. 50 mai exact, iar fiecare stat are dreptul ca vocea sa sa fie luata in consideratie. Iar vocea statului e data de electorii alesi de americanii de rand.

De ce electori si nu vot direct? Ganditi-va cum ar fi putut sa fie organizate alegerile, numarate si centralizate, voturile din Statele Unite ale Americii, in timpurile in care trenul cu aburi era cel mai rapid mijloc de transport. Plus faptul ca, abia in 1959, ultimele doua state au intrat in componenta SUA.

Asa ca, daca americanii au stabilit ca ceea ce este vechi de 200 de ani functioneaza, atunci de ce sa schimbe ceva.
Asadar, americanul de rand merge la vot, ceea ce inseamna ca votul este popular. Nu-l voteaza pe Trump sau Clinton, ci un numar de electori, la nivelul fiecarui stat, iar ei mai departe aleg presedintele. Asta se cheama vot indirect.

Acum, nici numarul electorilor nu este stabilit la intamplare, ci in functie de cati locuitori are statul respectiv. Cu cat mai multi, cu atat mai multi alesi in Camera Reprezentantilor. Mai adaugam doi senatori de fiecare stat, adunam cifrele si numarul electorilor este egal cu numarul sa le zicem „parlamentarilor” din statul respectiv.

Pe principiul cu cat mai mare, cu atat mai bine, vorbim de statele cu multi locuitori, la 36 de milioane de locuitori, California are 55 de electori, iar Kansas numai 6. Asa ca, daca e lupta si campanie electorala, acestea se fac in statele mari, nu in cele mici. Multi, deci importanti.

In total, la nivelul Statelor Unite ale Americii ajungem la 538 de electori, iar daca 270 din ei te voteaza, vei ajunge presedinte al Americii.

Vocea poporului se aude la Casa Alba numai prin trambita electorilor. Exista, totusi, o mica, foarte mica sansa, ca un american sa ajunga presedinte prin votul electorilor, in conditiile in care nu a castigat si majoritatea voturilor americanilor de rand, adica sa fie ales fara sa castige si votul popular. S-a intamplat numai de vreo cateva ori si, in majoritatea cazurilor acum vreo doua sute de ani. Dar e adevarat ca si George Bush, tot asa a ajuns presedinte in defavoarea lui Al Gore.

SURSA: stirileprotv.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×