Mare atenţie! Leacuri băbesti care pot face rău

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
06/03/2018, 00:33
Mare atenţie! Leacuri băbesti care pot face rău

Gazul irită gâtul

Bătrânii spun că durerile de gât trec cu gargară cu gaz. Total greşit! Medicii atenţionează însă că pe lângă faptul că gazul este o substanţă extrem de toxică pentru organism, acesta produce şi arsuri puternice. Astfel, nu numai că durerile de gât nu vor dispărea, dar vă puteţi alege şi cu arsuri pe faringe sau cu iritaţii puternice.

Ceaiul de soc produce leşin

Unul dintre leacurile băbeşti intens folosite pentru slăbit este şi ceaiul de soc, în încercarea de a elimina kilogramele în plus şi a avea o siluetă de invidiat. Atenţie însă, socul este un diuretic puternic şi, consumat în cantităţi mari, duce la deshidratare şi chiar leşin.

Muşeţelul provoacă infecţii oculare

Ceaiul de muşeţel este folosit pentru numeroase afecţiuni şi are multe efecte benefice asupra organismului. Fiţi cu băgare de seamă când îl folosiţi ca leac al bunicii, pentru curăţarea ochilor, căci poate provoca infecţii, deoarece ceaiul de muşeţel conţine impurităţi, care irită ochiul şi arde cornea, spun medicii oftalmologi.

Sâmburii de măsline declanşează ulcer

Bătrânii spun că durerile de stomac se tratează cu câţiva sâmburi de măsline. Medicii atenţionează însă că acest remediu băbesc este extrem de riscant. În stomac, sâmburii de măsline se adună ca un sac cu pietre şi pot duce la ulcer şi ocluzie intestinală. În caz că vreţi să folosiţi sâmburi de măsline contra durerilor de stomac, aceştia trebuie măcinaţi fin.

Şosetele cu oţet duc la intoxicaţii

Şosetele îmbibate în alcool sau oţet, folosite în special pentru tratarea răcelilor asociate cu febră mare, pot produce arsuri, iritaţii şi intoxicaţii puternice. Şi masajul cu alcool poate provoca leziuni ale vaselor de sânge, nervilor şi articulaţiilor. De asemenea, frecţia cu alcool poate produce congestionarea căilor respiratorii şi chiar comă etilică.

Uleiul încins poate sparge timpanul

Pentru durerile de ureche, bătrânii folosesc uleiul încins, care se toarnă în ureche. Fiţi atenţi la temperatura lui. Dacă este încins, acesta poate provoca arsuri de gradul II sau III în timpan. Pe lângă faptul că durerile se pot intensifica, şi timpanul are de suferit, putând fi chiar spart. De asemenea, usturoiul este un obicei popular, la care nu este bine să apelaţi. Acesta irită timpanul şi, dacă pătrunde mai adânc în ureche, este posibil să aveţi nevoie de un doctor pentru a vi-l extrage.

Unt contra arsurilor

V-aţi ars într-un accident casnic şi vreţi să vă calmaţi durerea şi să preveniţi formarea de băşicuţe? Nu apelaţi la unt sau la ulei în caz de arsuri, chiar dacă este cel mai la îndemână remediu. Chiar dacă are un uşor efect de calmare, în contact cu căldura pielii, untul se topeşte şi poate provoaca infecţii grave. Dacă puneţi pe arsură ulei, de exemplu, acesta se va amesteca împreună cu celelalte secreţii şi va aduce microbi. Folosiţi miere sau un spray special de arsuri, pe care îl puteţi procura din farmacie şi pe care este bine să-l aveţi permanent în trusa cu medicamente.

Arsuri de piele cu ventuze

478 15 2Răceala, gripa sau durerile de spate dispar după o şedinţă cu ventuze. Totuşi, aceste obiecte trebuie folosite cu mare atenţie şi doar atunci când se ştie exact modul de utilizare. În caz contrar, pot provoca arsuri foarte grave, avertizează medicii.

Degerături tratate cu varză murată

Tot din bătrâni se ştie că arsurile de piele sau degerăturile se tratează cu foi de varză murată. Aceasta însă agravează arsurile şi duce la infectarea zonei. Printre leacurile folosite la tratarea arsurilor se numără şi albuşul şi băile cu sare grunjoasă, dar sunt total contraindicate. Nu numai că nu au niciun efect asupra rănilor, ci chiar duc la infecţii grave.

Ţuică pentru măsele

Ţuica pentru măsele este un obicei popular la care nu este bine să apelaţi. Alcoolul amorţeşte gingia, dar nu are şi puterea de a vă vindeca de carii. Acestea trebuie tratate la stomatolog. Nici aplicarea căldurii la locul durerii nu este benefică. În cazul unui abces, sunt indicate mai degrabă compresele reci.

Pasta de dinţi agravează herpesul

Herpesul este o altă afecţiune pentru care există numeroase doctorii băbeşti. Pasta de dinţi, oţetul sau lingura de lemn încinsă pe foc sunt doar câteva dintre leacurile din bătrâni. Nu le folosiţi! Aceste substanţe nu numai că agravează herpesul, dar duc şi la complicaţii grave, îngreunând apoi diagnosticarea şi vindecarea. Imediat când erupe herpesul, aplicaţi local un plasture sau o cremă specială pentru herpes.

Clismă pentru curăţarea colonului

Intestinul gros este plin de substanţe toxice, dar soluţia pentru a-l curăţa nu este să faceţi clismă. Dacă nu stăpâniţi această procedură, există riscul să vă perforaţi colonul, să faceţi hemoragii, infecţii, deshidratare sau anemie. Intestinul gros poate fi curăţat şi natural, mâncând fructe şi legume, bogate în fibre. Dacă aveţi tulburări de tranzit intestinal, este mai indicat să faceţi o endoscopie.

Comprese cu sare şi mămăligă fierbinte pentru gât

Aceste comprese sunt printre cele mai cunoscute leacuri băbeşti. În acelaşi timp sunt şi cel mai periculoase, provocând arsuri foarte grave.

Oja nu tratează înţepăturile de insecte

Un alt obicei la care nu este recomandat să apelaţi este să trataţi cu ojă înţepăturile de insecte. Oja nu poate preveni iritaţia care apare după înţepături. Atunci când se aplică direct pe piele, aceasta poate agrava înţepătura.

Scobitul în urechi cu beţişoare nu este indicat

Folosiţi beţe pentru urechi zi de zi? Atenţie, nu este indicat! Ceara care se formează în interiorul urechii are un rol important de protecţie antibacteriană şi, în plus, păstrează pH-ul în limite normale. Secretată de organism în mod natural, ceara aduce multe avantaje, printre care protecţia elasticităţii timpanului. Apelaţi la beţişoarele cu vată doar o dată pe săptămână şi fără să pătrundeţi cu ele în adâncime. Atunci când bănuiţi că aveţi un dop de ceară, mergeţi la medic.

Intestinul gros poate fi curăţat şi natural, mâncând fructe şi legume, bogate în fibre

Traumatizarea pielii după epilare

Indiferent de metoda de epilare aleasă, unele fire de păr rămân sub piele. În timp, se inflamează, devin inestetice şi vreţi să le înlăturaţi. Nu folosiţi însă acul sau penseta, avertizează medicii dermatologi! Vă veţi traumatiza pielea, firele vor creşte din nou şi există un risc mare de infectare. Cel mai sigur este să încercaţi să preveniţi creşterea intradermică a firelor de păr prin peelinguri şi utilizarea zilnică a unei loţiuni pentru corp.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×