Laura Codruța Kovesi va avea o misiune dificilă la șefia Parchetului European (EPPO), atât din cauza faptului că se așteaptă la o mie de cazuri în 2020, în contextul în care are doar patru membri în sprijinul operațioal, ci și prin prisma faptului că mai multe guverne vor căuta să o saboteze pe fostul procuror-șef DNA.
Laura Codruța Kovesi bagă spaima în politicienii bulgari
Unul dintre țările care au fost cel mai mult afectate de corupție este Bulgaria, țară care a fost clasată drept cea mai coruptă de indicatori precum Indicele de percepție a corupției, barometrul pentru libertate și indicele privind statul de drept. De asemenea, Bulgaria are unul dintre cele mai ridicate raporturi dintre PIB și fonduri UE din Uniune, la 4,91%.
De asemenea, în raportul său din 2019 privind criminalitatea organizată din Bulgaria, Centrul pentru Studiul Democrației arată că 35,5% dintre companiile bulgărești susțin că există corupție în achizițiile publice. Un alt sondaj de opinie realizat de Camera industrială comercială germană-bulgară în aprilie 2019 a arătat că 54% dintre respondenți credeau că procedurile de achiziții publice în Bulgaria nu sunt transparente.
De altfel, un ultimul raport privind corupția din Bulgaria arată că politicienii și rudele lor au construit case private de lux cu fonduri UE, în timp ce se prefac că dezvoltă turismul bulgar. Aceste case nu au funcționat niciodată ca facilități turistice, arată un editorial Euronews.
Guvernul bulgar s-a opus numirii lui Kovesi la conducerea Parchetului European
Ținând cont de toate aceste lucruri, nu este deloc surprinzător că guvernul Bulgariei condus de partidul GERB al lui Boyko Borissov, membru al Partidului Poporului European (PPE), se teme de Laura Kövesi.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Sursa citată amintește că în 2017 Kovesi a vizitat Bulgaria pentru a susține o prelegere despre combaterea grefei politice la invitația președintelui Curții Supreme de Casație a Bulgariei, Lozan Panov. Însă politicienii din partidele de frunte, precum și Parchetul, au boicotat evenimentul. Mai mult, presa apropiată de Guvernul de la Sofia au numit vizita „o provocare”.
Știrea că Laura Kövesi va deveni primul procuror-șef al UE pare să fi provocat panică în cercurile politice bulgare. În cadrul reuniunii Coreper II din februarie 2019 la Consiliul European, reprezentanta bulgară a votat împotriva candidaturii sale. Pe măsură ce Kövesi a obținut mai mult sprijin din partea PPE, prim-ministrul Borisov nu a avut de ales decât să își schimbe poziția publică.