Datoria externă a României a crescut enorm în primele zece luni ale anului. De la finalul anului trecut și până acum, datoria externă a crescut cu 1,492 miliarde euro, ajungând la 98, 853 miliarde euro, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
„Datoria externă brută este alcătuită din soldul pasivelor reale, actuale şi necondiţionate ce presupun plăţi viitoare de rate de capital şi/sau de dobânzi, datorate de rezidenţii unei economii faţă de nerezidenţi”, scrie în comunicatul BNR.
Datoria externă a României
La finalul anului trecut România înregristra o datorie externă de 97,361 miliarde euro, iar la o distanță de zece luni, datoria externă ajunge la 68,286 miliarde euro, adică 69,1% din totalul datoriei externe. Practic, în scădere cu 0,3% față de 31 decembrie 2017.
În același timp, datoria externă a țării noastre – pe termen scurt – a înregistrat la finalul lunii octombrie nivelul de 20,567 miliarde euro (30,9% din totalul datoriei), cu 6% mai mult față de 31 decembrie 2017.
Suma datorată de România este în creștere
„Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 octombrie a fost de 75,3%, comparativ cu 79% la 31 decembrie 2017”, potrivit BNR.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Datoria externă totală a crescut încă din primele patru luni ale anului, dar ceea ce este și mai îngrijorător este datoria privată. Datoria statului scăzând ușor, cu 100 de milioane de euro, potrivit zf.ro. Asta înseamnă că România s-a împrumutat mai mult din țară pentru deficitul bugetar la care a ajuns în primele luni ale anului (1,3 miliarde euro).
Creşterea economică joacă un rol foarte important în această ecuație, deoarece a influențat valoare împrumutului de anul acesta: 25-30 de miliarde de lei. În aprilie, statul avea o datorie externă de 33,4 miliarde de euro (cu 100 de milioane de euro mai puţin decât în decembrie 2017), iar BNR una de 1,1 miliarde de euro, restul fiind datorie privată. Din total, datoria externă pe termen lung însuma 67,7 miliarde euro (71,2%, din totalul datoriei externe), în scădere cu 1,3% faţă finalul anului trecut, potrivit datelor BNR.