Klaus Iohannis și misterul accesoriului purtat la Banchetul Imperial din Japonia. Șeful statului a avut Steaua României la gât – FOTO

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
24/10/2019, 11:23
Klaus Iohannis și misterul accesoriului purtat la Banchetul Imperial din Japonia. Șeful statului a avut Steaua României la gât – FOTO GALERIE FOTO
Klaus Iohannis și-a accesorizat fracul cu o bijuterie care a atras atenția tuturor. Sursa foto: româniatv.net

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la Banchetul Imperial din Japonia, unde a fost încoronat noul împărat, Naruhito. Ce a atras atenția presei din România și curioșilor din spațiul virtual a fost nu ținuta purtată de prima doamnă, elegantă ca de obicei, ci fracul președintelui sau, mai exact, accesoriul imens pe care îl purtat pe piept.

Klaus Iohannis a purtat Ordinul Steaua României la Banchetul Imperial

Unii au spus că ar fi vreun obiect masonic, alții că reprezintă ceva mai ocult de atât, însă, este, de fapt, vorba despre Steaua României. Așadar, Iohannis a purtat la piept Ordinul Național Steaua României, ca un simbol de reprezentare al țării sale. Ordinul poate fi de mai multe feluri și are forme diferite, acordate pentru următoarele grade: Colan, Mare Cruce, Mare Ofițer, Comandor, Ofițer sau Cavaler.

Accesoriul pe care l-a purtat președintele României la gât a fost recreat în anul 1998. Ordinul Național Steaua României a fost creat în anul 1864 de către Cuza Vodă. Ordinul a fost legiferat pe 10 mai 1877 de către Carol I. Înainte ca Ordinul să fie recunoscut oficial, au existat numeroase demersuri în ceea ce-l privește. Alexandru Ioan Cuza a cerut în anul 1863 reprezentantului României la Paris să ia legătura cu o casă de bijuterii pentru confecționarea modelelor.

klaus iohannis
Președintele Iohannis și prima doamnă a țării, la Banchetul Imperial din Japonia. Sursa foto: libertatea.ro

Cea mai înaltă distincție acordată de statul român

Modelul acceptat imediat de Cuza este cel al Casei Krétly. După semnarea înțelegerii cu această casă de bijuterii, s-au creat astfel primele 1.000 de exemplare prevăzute pentru cele cinci grade enumerate mai sus. Iată mai jos, lista cu personalități care au fost decorate de-a lungul timpului cu Ordinul Steaua României:

  • fostul președinte al Franței, Jacques Chirac (gradul de Colan) – 1998;
  • fostul președinte al Statelor Unite, George W. Bush – 2002;
  • Abdullah II, Regele Regatului Hașemit al Iordaniei – 2005;
  • Sergio Mattarella, președintele Italiei – 2016;
  • Adrian Năstase, fost premier al României – 2002;
  • George Emil Palade, om de știință – 2006;
  • Mugur Isărescu, guvernatorul BNR – 2010.

Ordinul Steaua României este cea mai înaltă decorație pe care o oferă statul român pentru servicii excepționale, civile și militare aduse poporului de către anumite personalități.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×