Klaus Iohannis, reacție după proteste: Intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporționată

Ana Ioana   
în Stiri de ultima ora
14/08/2018, 19:48
Klaus Iohannis, reacție după proteste: Intervenția Jandarmeriei  a fost puternic disproporționată

Klaus Iohannis, reacție după proteste: Intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporționată, iar cei care sunt răspunzători trebuie identificați rapid și pedepsiți. Președintele Iohannis a vorbit despre faptele comise de jandarmi în timpul protestelor împotriva guvernului. Faptele Oamenilor din cadrul jandarmeriei au fost aspru judecate de Klaus Iohannis.

Șeful statului și-a început declarația exprimându-și aprecierea față de mobilizarea românilor care au venit din străinătate la protest, precizănd că „adevărații români știu să fie civilizați, civici, activi și corecti.” Toate declarațiile acestuia au fost dăcute într-o declarație de presă de la Palatul Cotroceni, luni, unde a vorbit despre violențele care au avut loc în timpul protestelor din Piața Victoriei.

Klaus Iohannis, reacție după proteste: Intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporționată

Protestele de sâmbătă și duminică au arătat adevărata față a celor care ies în strada. Aceste demonstrații au fost unele pașnice în mare parte

”Este impresionantă mobilizarea românilor din tară și de pretutindeni. Mulți oameni din dispora, reveniți acasă, au participat la aceste manifestări. Nu au fost aduși de partide, cu autocarele, au venit din proprie inițiativă, arătând un puternic simț civic, revoltați de modul în care PSD legiferează.

Aceste demonstrații au fost unele eminamente pașnice cu excepția unor instigatiori care nu pot fi asociați cu marea majoritate a protestatarilor.

Protestele de sâmbătă și duminică au arătat adevărata față a celor care ies în stradă.Românii știu să fie civilizati, civici, activi și corecți.

Toți cei care ies în stradă pentru a transmite un mesaj au o voce legitimă care va trebui ascultată și înțeleasă”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis a declarat că reprimarea brutală a protestatarilor este inacceptabilă și de neconceput pentru un stat european. Soluția aleasă este aceea de a dispersa în totalitate manifestația în loc de neutralizarea huliganilor violenți este nejustificată.

„Există două planuri. Unul este planul judiciar și am cerut anchetarea de către procurorul general, și responsabilii trași la răspundere. Violența împotriva cetățenilor e caracteristică regimurilor autoritare (…) Există și un plan politic. În orice țară, pâna la această oră am fi avut cel puțin o demisie. 

Suntem din nou martorii unui guvern care se face că nu vede revolta oamenilor. Nimeni nu își asumă responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat”, a mai spus președintele.

Președintele condamnă la fel de ferm acțiunile violente a celor care au instigat și atacat jandarii în încercarea de a deturna un protest pașnic.

Proteste Piața Victoriei

Acte de violență s-au abătut asupra oamenilor din Piața Victoriei. Jandarmii au fost nemiloși cu cetățenii dar până și aceștia s-au ales cu câteva lovituri. Mitingul diasporei a rănit 2 dintre jandarmi, unul s-a ales cu degetele de la o mână rupte iar altul cu o cicatrice pe față.

Violențele au crescut în intensitate până la ora 23:00, când jandarmii au intervenit în forță. 50.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei, peste 400 au fost răniți din cauza loviturilor și a spay-ului lacrimogen. În urma conflictelor, 65 de persoane au fost transportate la spital, 9 dintre ele fiind jandarmi.

Partidul mai cere oprirea violenţelor împotriva românilor din Diaspora şi din ţară, solicitându-i ministrului de interne să respecte dreptul la liberă exprimare al românilor. Președintele PNL, Ludovic Orban, le va cere colegilor lui din Comisiile de apărare din Parlament să îi audieze pe ministrul de Interne, Carmen Dan, şi pe şefii Jandarmeriei.

„Îi acuz pe Liviu Dragnea şi camarila sa de transformarea instituţiilor statului în instrumente de represiune folosite împotriva manifestanţilor paşnici. Jandarmeria şi instigatori infiltraţi printre manifestanţi, unii dintre ei membri ai galeriilor de fotbal, au avut un plan de provocare şi compromitere a protestatarilor civilizaţi”a scris Ludovic Orban pe contul său de Facebook.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×