În jurnalul secret al lui Arsenie Boca sunt scrise pilde de mare însemnătate pentru comunitatea ortodoxă din România, dar și o serie de avertismente, multe dintre previziuni fiind deja îndeplinite.
Jurnalul lui Arsenie Boca și însemnătatea lui în zilele noastre
Jurnalul Părintelui care a viețuit la Mănăstire Prislop are 137 de predici și învătățuri pe care nu a mai apucat să le plece.
Textele redactate în perioada 1946-1950 când era călugăr la Brâncoveanu și Prislop, două din cele mai frumoase mănăstiri din țară, sunt păstrate cu sfințenie, din 2006, la Așezământul Monahal de la Sinaia, unde au văzut, de altfel, lumina tiparului.
„Toate cele 137 de cuvinte duhovniceşti, de dimensiuni şi extensiuni diferite, s-au născut în liniştea chiliei Părintelui Arsenie de la stăreţia veche a sfintei mănăstiri de la Sâmbăta de Sus cu vedere spre munţii Făgăraşului şi în taina chiliei Părintelui Arsenie de la sfânta mănăstire Prislop, cu deschidere înspre dealurile Prislopului şi au fost scrise „cu timp şi iară timp” între 25 noiembrie 1946 şi 27 martie 1950″, spuneau în 2006 editorii volumului „Cuvinte vii”, unde sunt incluse cele 137 de predici ale lui Arsenie Boca, notează realitatea.net.
Predicțiile care s-au adeverit deja
Într-unul dintre fragmentele care par a se adeveri chiar în zilele noastre, Arsenie Boca vorbea despre patimile pe care le aduc bătăliile pentru bogăția materială în detrimentul celei spirituale.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Tot el spunea în urmă cu, iată, mai bine de 70 de ani că lumea nu va mai deosebi adevărul de minciună, lucru care se poate constata mai ales în vremea în care trăim când absolut totul poate fi pus la îndoială.
„Când viaţa aceasta e încurajată de statornicia bogăţiei, de negrija întâmplărilor, omul se strică; iar o viaţă stricată de patimi strică şi mintea, care, odată stricată, nu mai deosebeşte adevărul de minciună sau binele de rău, ci le zice tocmai întors: răului bine şi minciunii adevăr”. (30.I.949, Prislop) – unul din citatele care atrage atenția astăzi.