Judecătorul Cristi Danileț critică autoritățile din România: ”Nu suntem în război cu oamenii”

Traian Terzian   
în Stiri de ultima ora
22/03/2020, 11:19
Judecătorul Cristi Danileț critică autoritățile din România: ”Nu suntem în război cu oamenii”
Judecătorul Cristi Danileț a criticat autoritățile din România, după ce au activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea acesteia

Judecătorul Cristi Danileț a criticat autoritățile din România, după ce au activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea acesteia în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului.

Judecătorul Cristi Danileț critică autoritățile din România

Conform Hot News, judecătorul Cristi Danileț a criticat autoritățile și spune că, practic, România se sustrage de la orice formă de ocrotire a drepturilor sau de răspundere ulterioară pentru încălcarea lor în timpul stării de urgență, găsind o cale nepotrivită să se sustragă de la necesitatea respectării unor angajamente internaționale.

Articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că ”în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni”, un stat membru ”poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional”.

”Turcia lui Erdogan a făcut asta ca să poată fi arestați și condamanți în afara regulilor obișnuite opozanții regimului. Consider hazardată această solicitare a României și, ca judecător, sunt obligat să o denunț publicului. AȘA CEVA NU SE POATE FACE! Nu suntem în război cu oamenii sau cu vreun alt stat, ci cu un nenoricit de virus”, a scris Danileț pe Facebook.

”Pur și simplu nu găsesc argumente suficiente”

Judecătorul de la Tribunalul Cluj mai semnala că Dunja Mijatovic, Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, spunea că drepturile omului trebuie respectate inclusiv în perioada de combatere a COVID-19.

”Am făcut o analiză a derogării României de la CEDO. Pur și simplu nu găsesc argumente suficiente pentru a justifica suspendarea sistemului european de protecție a drepturilor omului în țara noastră. În plus, nu înțeleg cum poate da ordine un ministru civil, printr-un act militar care nu are putere de lege, unor civili care nu sunt în subordinea sa”, a mai notat Cristi Danileț.

Lucrurile se complică în România și situații care până mai ieri păreau de neconceput devin realitate. Astfel, trebuie să știi ce anume nu mai ai voie să faci de duminică, ora 22:00 încolo, dată de la care intră în vigoare noile reglemntări.

Conform articolului 8, persoanele în vârstă de peste 65 de ani care nu au susținători sau altă formă de ajutor trebuie să primească ajutor din partea autorităților locale. Mai mult, autoritățile vor fi nevoite să întocmească o statistică clară a tuturor acestor persoane.

Primul deces din România al un pacient infectat cu noul tip de coronavirus s-a înregistrat la Craiova. Este vorba de bărbatul în vârstă de 67 de ani depistat pozitiv pe 18 martie la spitalul Filiași. Pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer).

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×