Jan Ingenhousz, cercetător sărbătorit de Google pe prima pagină

Filon Stan   
în Stiri de ultima ora
08/12/2017, 10:49
Jan Ingenhousz, cercetător sărbătorit de Google pe prima pagină

Jan Ingenhousz este ultima personalitate celebrată de Google printr-un Doodle pe pagina sa principală! Prima pagină Google este dedicată pe data de 8 decembrie cercetătorului care a venit cu răspunsuri cruciale pentru a înţelege mai bine lumea plantelor. A descoperit fotosinteza!

Născut acum 287 de ani, Jan Ingenhousza a fost unul dintre cei mai importanţi cercetători din secolul 18. Datorită lui avem o viziune mult mai clară vizavi de modul de funcţionare al plantelor şi a efectelor benefice pe care îl au pădurile şi câmpurile de verdeaţă asupra calităţii aerului.

Jan Ingenhousz, comemorat pe 8 decembrie de Google

Jan Ingenhousz a rămas în paginile istorie datorită eforturilor sale din domeniul cercetării, însă acesta a fost în primul rând un doctor foarte priceput al vremurilor sale. În 1768 a reuşit să inoculeze membrii familiei de Habsburg împotriva variolei. Ulterior, a devenit medicul personal al împărătesei Austriei – Maria Tereza consilierul personal al acesteia.

Jan Ingenhousz s-a plimbat destul de mult pe parcursul vieţii. Născut în 1730 în oraşul Breda din sudul Olandei, la vârsta de 16 a devenit deja student în Leuven, cea mai importantă universitate din Belgia. În 1753 a absolvit facultatea, dar imediat după, a investit doi ani în cercetare în cadrul aceleeaşi universităţi.

În profesia de medic a început să activeze în 1755, când s-a întors în oraşul său natal, Breda. După 9 ani, tătăl său a decedat, iar cercetătorul a decis să meargă la specializare în Anglia pentru a studia tehnicile moderne pentru imunizarea persoanelor împotriva variolei. Contemporanii şi prietenii săi din acea vreme au fost Benjamin Franklin, Henry Cavendish şi Joseph Priestey.

Primul său succes la scară largă din domeniul medicinei l-a obţinut în 1767. La momentul respectiv, Jan Ingenhousz a reuşit să elaboreze şi să utilizeze o metodă proprie de imunizarea împotriva variolei pe care a folosit-o cu succes pe 700 de persoane. Datorită abilităţilor sale ştiinţifice, a fost imunizat George al III – lea.  În cazul Mariei Teresa a Austriei, a investit foarte mult timp în tratamentul copiilor săi de variolă.

În 1799, s-a îmbolnăvit în urma unei vizite la marchizul de Bowood. Boala a dus şi la decesul său. A fost îngropat în localitatea Calne din Marea Britanie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×