Isărescu: „Există premisa ca leul să rămână stabil. Dar contextul internaţional este mai tulbure decât anul trecut”

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
07/01/2016, 19:52
Isărescu: „Există premisa ca leul să rămână stabil. Dar contextul internaţional este mai tulbure decât anul trecut”

Contextul internaţional este mai tulbure decât anul trecut, iar volatilităţi mai mari sau mişcări ample de capitaluri pot crea dezechilibre temporare în piaţă, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.

„Leul a fost stabil deoarece condiţiile macroeconomice din 2015 au fost stabile. Am avut situaţie macroeconomică bună şi aceasta s-a reflectat fără să fie nevoie de intervenţii susţinute ale BNR. Aceste condiţii stabile s-au reflectat într-o stabilitate a pieţei şi, deci, o relativă stabilitate a leului. Pentru viitor – în ciuda faptului că economia internaţională şi zona în care ne situăm nu au fost stabile, indirect spunem ca acesta este cadrul, contextul în care trebuie să gândim şi viitorul – dacă situaţia macroeconomică internă se va menţine stabilă, nu vom asista la deteriorări de indicatori şi la dezechilibre mai mari. Există premisa ca leul să fie în continuare stabil”, a spus Isărescu.

El a precizat că influenţele externe pot să dezechilibreze situaţia.

„Am trăit în 2014 asemenea situaţie: criza din Turcia, din Ucraina şi ştim ce înseamnă. Ca să nu lungesc vorba, un context internaţional tulbure sau mai tulbure decât anul trecut în acest an, volatilităţi mai mari, mişcări mai ample de capitaluri ne vor influenţa, ca şi până în prezent, pot crea dezechilibre temporare pe piaţă. Problema este să nu potenţăm un asemenea mediu extern instabil cu probleme economice interne, cu dezechilibre interne mai greu de administrat”, a explicat Isărescu.

Sursă: www.obiectiv.info

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×