Ion Iliescu: „Ne-am dorit copii, dar nu a fost să fie. Soţia mea a avut trei sarcini toxice”. Cum îl alintă doamna Nina

Ionuţ Cataramă   
în Monden
14/07/2017, 09:51
Ion Iliescu: „Ne-am dorit copii, dar nu a fost să fie. Soţia mea a avut trei sarcini toxice”. Cum îl alintă doamna Nina GALERIE FOTO

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a povestit într-un interviu pentru revista VIP că şi-a dorit copii, însă după mai multe sarcini toxice ale soţiei sale, nu a mai fost posibil.

„Chiar ne-am dorit, dar nu a fost să fie… Soţia mea a avut trei sarcini toxice, iar după aceea nu s-a mai putut”, a povestit Ion Iliescu, adăugând că nu s-a gândit să adopteze din cauza vieţii agitate pe care el şi soţia sa o aveau.

Fostul şef de stat a vorbit, de asemenea, despre cum decurge viaţa de zi cu zi în familia Iliescu, a destăinuit care este numele său de alint şi a vorbit despre preferinţele sale culinare.

„Când vorbeşte cu alţii îmi spune Iliescu, dar acasă mă strigă Ionel sau Nelu”, a povestit fostul preşedinte, referindu-se la soţia sa, Nina.

„E mai ordonată şi mai disciplinată decât mine, desigur. Agenda mi-o fac singur, dar se preocupă să am timp să lucrez, să scriu. Fac aceste lucruri acasă, nu aici, la birou”, a mai spus Iliescu despre soţia sa.

Gusturile culinare ale fostului şef de stat au evoluat în timp. A renunţat la sare şi s-a împăcat cu sarmalele care nu îi plăceau în tinereţe.

„Noi ne-am tot ajustat gusturile o dată cu vârsta. Am mai tăiat din lucrurile care ne plăceau, dar la care am fost nevoiţi să renunţăm – condimentele, sarea. Cu mici excepţii, consumăm mâncare nesărată. A trebuit să o eliminăm”, a povestit Iliescu, aducându-şi apoi aminte cum a reuşit să se împace cu sarmalele.

„Sarmale, da, sigur… Legat de acestea e interesant cum am început să le mâncăm. Eu în tinereţe, nu agream varza gătită şi nu suportam sarmalele cu varză. Însă, în studenţie, căci eram studenţi când ne-am căsătorit, eram la Moscova, cu bursă. Acolo se servea o mâncare mai fadă. Mă rog, fiecare popor cu gustul său. Am descoperit nişte conserve bulgăreşti cu sarmale. Aşa am început să le mâncăm”, a povestit Iliescu, adăugând că, în continuare, soţia îi găteşte mâncare cumpărată din piaţă.

„Face piaţa la Floreasca. O recunosc oamenii, s-au obişnuit. Oriunde e recunoscută, e tratată cu respect”.

Relaţia cu familia Ceauşescu

Iliescu a povestit în cadrul interviului despre relaţia pe care a avut-o cu Elena şi Nicolae Ceauşescu, în tinereţe.

„La început eram chiar agreeatul lor. El a fost în închisoare cu taică-meu, în lagăr. Tata era muncitor CFR-ist, militant de partid. S-a îmbolnăvit în închisoare, a ieşit bolnav din lagăr şi a fost exclus din partid de către Gheorghiu-Dej. La mai puţin de un an de la eliberare, a murit. La 15 ani am rămas orfan de tată”, a spus Iliescu.

„Ceauşescu îmi cunoştea familia. Ea (Elena Ceauşescu n.r.) o cunoştea pe mama. Mama mea a fost deţinută ilegal, clandestin, iar ea era prietenă cu un frate mai tânăr de-al maică-mii. Ceauşescu îl ştia pe tatăl meu, erau prieteni. Făceau parte din aceeaşi mişcare de rezistenţă. El a încercat să mă protejeze, într-un fel, pentru că ştia povestea noastră. În lagăr, la Caransebeş s-au nimerit amândoi. Taică-meu a murit în 45, iar Ceauşescu a venit la putere cu 20 de ani mai târziu, în 65”.

Ion Iliescu a comentat şi celebrele fotografii în care el apare alături de soţii Ceauşescu, la iarbă verde.

„Fotografiile de care vorbiţi sunt de pe vremea când am fost trimis la Iaşi. Eram deja în dizgraţie şi urmăriţi. Era duminică, zi de odihnă. Ei veniseră la Iaşi, iar acolo, mai departe de oraş, există un ocol silvic. Cei de acolo ne-au oferit un loc de cazare. De acolo erau fotografiile”.

Fraţii lui Ion Iliescu

Ion Iliescu spune în cadrul interviului că este singurul rămas în viaţă din patru fraţi.

„Am avut trei fraţi, dar toţi trei au murit. Eu sunt cel mai în vârstă dintre cei patru fraţi. S-au dus toţi, pe rând. Primul s-a stins în 1984, când eu eram dat afară de la muncă. Era inginer în cadrul Institutului Energiei Electrice şi lucra pe un şantier în Irak, la Kirkuk. A făcut infarct şi a murit pe şantier. Deci, pe de o parte eu eram dat afară de la Institutul Apelor şi cu greu, după trei luni, mi-am găsit un loc de muncă la editură. De cealalată parte, el venea în ţară, într-un coşciug sigilat”, a povestit Iliescu.

„Al doilea frate, cel mai tânăr dintre noi, care s-a născut după moartea tatălui meu, a avut cancer la plămâni, fiind un fumător înrăit. Poate cel mai inteligent dintre noi, Mihai, a studiat limba arabă, dar şi când a fost maică-mea plecată în Rusia, a prins din mers limba rusă, italiană, engleză. Avea o minte foarte ageră. A murit la mai puţin de 60 de ani. Al treilea, adică cel de mijloc, Crişan a murit în 2005”, a spus Iliescu.

„Elena Udrea are, în mod real, nişte calităţi”

Iliescu a vorbit şi de principalele personaje de pe scena politică, afirmând că nu are resentimente faţă de cei care l-au trădat şi lăudând „calităţile intrinsece” ale Elenei Udrea.

„Are o evoluţie precipitată”, a spus Iliescu despre ministrul Turismului. „E greu să dai sfaturi. Cu toate acestea are, în mod real, nişte calităţi. Reuşeşte să aibă atâta succes în rândul partidului din care face parte, în rândul celor alături de care lucrează, precum şi în societate. E o femeie drăguţă, agreabilă, cu prezenţă plăcută şi… reuşeşte. Are nişte calităţi intrinseci clare”, a spus Iliescu.

„Pe de altă parte, ştim că are nişte răutăţi care o dezavantajează, adică nu ştie, nici ea, să-şi păstreze echilibrul necesar. Resentimentele o domină adesea şi umbresc tocmai calităţile pe care, fără îndoială, le are”.

Referindu-se la oamenii din propriul partid, care s-au delimitat de el, Iliescu a precizat:

„Viaţa m-a învăţat să mă detaşez. Toţi avem sentimente şi resentimente. Eu deţin suficiente motive pentru acestea din urmă, însă am şi o vastă experienţă de viaţă. Totuşi, nu am acumulat asemenea cantităţi de resentimente faţă de nimeni, nici chiar faţă de cei mai răi”, a spus Iliescu, oferind şi nume.

„Spre exemplu, Rus de la Cluj, pe care, bunăoară, l-am şi apreciat, a fost hotărât să mă înlăture la Congresul din 2005. A şi reuşit. Avea şi el, probabil, raţionamentul lui. Atât lui, cât şi celor care îi urmează exemplul, i s-a părut că Iliescu este un balast, că a avut meritele lui, dar că partidul trebuia să se înnoiască, să aibă altă deschidere. Rus a spus că Ilieascu trebuia să plece. Măcar să fi demonstrat că ei reprezintă o soluţie mai bună decât mine”, a mai spus Iliescu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×