Jurnalistul Ion Cristoiu se teme pentru presă după instaurarea stării de urgență, deoarece legislația le va permite autorităților să comită abuzuri asupra libertărții presei și a mass-media.
Ion Cristoiu se teme pentru presă după instaurarea stării de urgență: ”Avem o limitare enormă a drepturilor”
”Principalul este că nu mai este nevoie de nicio formalitate pentru achiziții. Cred că unii au deja trenuri de echipament medical. Și doi, punerea unui căluș presei. Starea de urgență nu aduce nimic nou, deja s-au luat toate măsurile de limitare”, a declarat Ion Cristoiu despre teama că presa va avea de suferit din cauza instaurării stării de urgență.
”Interzicerea de adunări publice cu mai mult de 50 de persoaane este o limitare clară. Toate măsurile care ar fi trebuit luate prin starea de urgență, au fost deja luate. Avem o limitare enormă a drepturilor”, a mai spus jurnalistul la emisiunea ”Marius Tucă Show”, difuzată pe mediafax.ro.
”Starea de urgență este o premieră, care trebuie supravegheată de ONG-uri și partidde de opoziție pentru că nimic nu e mai ușor decât pe asemenea fonduri să derapezi. Nimic nu e mai ușor ddecât să nu fim atenți la achiziții. Nu cred că omenirea a aajuns la sfârșit. La sfârșitul crizei vom găsi îmbogățiți mai mult decât după Primul Război Mondial”, a continuat Cristoiu.
”Se va declara starea de urgență. Ea este în funcțiune numai după în momentul în care este publicată în Monitorul Oficial. În acea ordonanță de urgență vor fi precizate toate măsurile. După părerea mea, mai multe măsuri decât până acum nu sse pot lua pentru că limitarea drepturilor omului este deja uriașă”, a explicat el.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
”Milităm pentru protejarea independenței editoriale a jurnalistului”
Mai mult, Asociația Media Pro a transmis un document de principii pe care autoritățile Statului Român să le respecte în perioada stării de urgență: ”Primul principiu pentru care milităm este protejarea independenței editoriale a jurnalistului și instituțiilor de presă și mass-media”.
Apoi, asociația a mai cerut protejarea spațiilor și sediilor instituțiilor de presă, asigurarea libertății de mișcare a jurnaliștilor, a accesului la evenimente în toate locurile publice și în centrele de carantină și asigurarea ca prioritate a testării jurnaliștilor, deoarece și aceștia sunt în linia întâi de contact cu epidemia de COVID-19.
”În starea de urgență, legislația extrem de permisă în România lasă autorităților statale posibilitatea comiterii de abuzuri asupra libertății presei și a mass-mediaa, a exercitării meseriei de jurnalist, a protejării jurnalistului și instituțiilor de presă”, se mai arată în comunicatul asociației.
În cursul zilei de sâmbătă, 14 martie, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat decizia decretării stării de urgență începând cu săptămâna viitoare, pentru a permite autorităților să lupte mult mai eficient cu epidemia de coronavirus. Potrivit articolului 93 din Constituție și Ordonanței de urgență numărul 1 din 1999, starea de alertă poate fi impusă pe o perioadă de maxim 30 de zile și implică o serie de măsuri excepționale.