Iohannis, atac devastator la Ponta: ”E în stare de orice!”

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
11/11/2014, 06:23
Iohannis, atac devastator la Ponta: ”E în stare de orice!”
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, voteaza la Sectia nr. 68 din municipiu, in cel de al doilea tur al alegerilor prezidentiale, duminica, 6 decembrie 2009. SEBASTIAN MARCOVICI / MEDIAFAX FOTO

Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, prezent la Realitatea TV, l-a criticat dur pe contracandidatul său, Victor Ponta, pe care l-a acuzat că ar fi în stare de orice pentru a ajunge preşedinte.

Iohannis a cerut demisia lui Ponta pentru problemele de la votul din diaspora. Candidatul ACL a reiterat poziţia sa privind ridicarea imunităţii preşedintelui, s-a pronunţat împotriva legii amnistiei şi a reamintit că liberalul Tudor Chiuariu ar ar face bine să se retragă. Iohannis a mai explicat cum ar coabita cu un guvern PSD şi a subliniat că nu îl va numi pe Traian Băsescu premier.

Klaus Iohannis a fost invitat la o Ediţie Specială moderată de Rareş Bogdan alături de realizatoarele Realitatea TV Emma Zeicescu, Andra Miron şi Denise Rifai.

Iată declaraţiile lui Iohannis:

Despre Meleşcanu şi votul din diaspora

Nu am încredere deloc în acest Guvern, nu am încredere în Victor Ponta. Mii de oameni nu au putut să voteze candidatul lor pe 2 noiembrie. Nu s-a întîmplat nimic, pînă cînd nu a venit BEC să spună că nu se pot mări secţiile de votare. Dacă se dorea, se putea face bine. Aşa cum Guvernul Ponta a putut să vină peste noapte cu tot felul de ordonanţe care legalizau migraţia primarilor, de ce nu au putut să vină cu ordonanţă de urgenţă tot aşa peste noapte, să creeze un cadru care este extrem de limpede? Se putea face acest lucru, vă spun, ca să avem un număr mai mare de secţii de votare. Eh, Guvernul Ponta a vrut să găsească un pion de sacrificiu. De ce nu au putut să vină cu ordonanţa de urgenţă? Domnul Corlăţean a fost trimis acasă, iar dacă era cineva care trebuia să demisioneze, acela era Victor Ponta. Noi în continuare vom atrage atenţia că multe lucruri nu sînt în regulă. Sînt convins că deja mulţi români din diaspora care vor să voteze vor veni mult mai de dimineaţă pentru a preveni acea situaţie care s-a întîmplat în 2 noiembrie. Guvernul, dacă vrea, poate să rezolve aceste lucruri. Nu cred că domnul Meleşcanu poate rezolva problema.

Cel mai mare pericol în România

Cel mai mare pericol este să ieşim din sistemul democratic pe care îl avem, Ponta este un pericol pentru Romania, nu spun gratuit aceste lucruri, şi mai ales după primul tur, cînd Ponta îl cheamă alături pe Vadim Tudor, care ne spune ce păcat că a fost arestat Adrian Năstase.

Despre JUSTIŢIE şi Chiuariu

Să ştiţi că în România se poate, şi adevărul este că în aceste săptămîni s-au făcut progrese semnificative, vă pot spune că în domeniul justiţiei şi consolidării statului de drept s-au făcut progrese. Dar aceste lucruri sînt foarte valoroase pentru noi, dar în ce mă priveşte, eu voi asigura independenţa Justiţiei. Colegului meu, Tudor Chiuariu, nu i s-a interzis să nu facă parte din Comisie sau din Parlament. Eu l-am sunat şi părerea mea, ar face bine să se retragă.

Despre graţiere şi amnistie

Această lege a amnistiei şi graţierii noi am scos-o din Parlament. Această lege nu are ce să caute în Parlament. Voi cere Comisiei pentru Modificarea Constituţiei să renunţe la articolul în care se face referire la imunitatea presedintelui. Dl Antonescu este preşedintele acestei comisii, şi cred că nu va vrea să renunţe la a fi preşedintele Comisiei. În calitatea mea de preşedinte voi putea să vorbesc cu oricine. Am avut un schimb de mesaje, pe telefon.

Despre Parlament

Avem un Parlament mult prea mare, de 600 de persoane aproape, mai avem puţin şi avem un Parlament de dimensiunea Parlamentului European. Este nevoie de altă lege de alegere a Parlamentului, pentru că avem o aberaţie. Nici nu contează dacă au fost liberalii sau pesediştii, cred că amîndoi au negociat, avem un sistem uninominal proporţional, sînt parlamentari care au ajuns de pe locul trei să fie parlamentari. Cum ajunge cineva într-un sistem uninominal de pe locul trei, în circumscripţia în care a candidat, să fie în Parlament?

Despre pensii

Să stiti ca sînt două minciuni: Doar Ponta a mărit pensiile şi Iohannis vrea să taie pensiile. Nici vorbă. Dar de ce a fost crezută acestă minciună? Ponta a minţit, o acţiune de nesimţire. Imaginati-va ce şoc pe săracii oameni care au crezut că este o inştiinţare oficială de la Ponta, că li se taie pensiile.

Ar fi ceva destul de hazardat să le promit eu pensionarilor, pentru că nu preşedintele creşte sau scade salariile. Dar preşedintele poate să facă în aşa fel încît Guvernul, cel al PNL-ului, să poate da aceste creşteri. El poate face în aşa fel ca guvernul PNL să aducă economia într-o altă situaţie, nu ca acum, cînd România este în recesiune tehnică. Aceste pomeni electorale ale lui Victor Ponta costă 15,3 miliarde de lei bugetul de stat. Va trebui să acoperim, în 2015 vor creşte impozite şi taxe.

Vă dau un exemplu, soacra mea are o pensie de 300 de lei, nu se poate trăi cu aşa o pensie. La fel şi tinerii care au un salariu apropiat de salariul minim pe economie.

Despre preşedinţie şi cobitarea cu Ponta

Sînt unele lucruri care se pot rezolva prin consens politic. Eu vrea să fiu un preşedinte mediator şi integrator, nu voi fi eu preşedintele care dictează Guvernul, dar voi consulta societatea civilă si specialiştii cu privire la sabilirea miniştrilor sau a premierului. Este evident că voi găsi un Guvern al PSD, este evident, cînd voi fi preşedinte. O vreme, sper că puţină. Nu o să mă vedeţi că mă cert cu premierul la tv. Ne certăm la Cotroceni sau la Victoria, pînă rezolvăm problema. Nu voi coabita, voi colabora instituţional. Nu este nevoie de nici o fiţuică.

Despre Băsescu, PREMIER

Nu vreau să îl văd pe Traian Băsescu premier, deci nu îl voi pune.

Despre regionalizare şi descentralizare

Este o mîrlănie, domnilor de la PSD, să puneţi aşa ceva în discuţie, împărtirea Ardealului. Singura metoda este reginalizarea pur administrativă pe criterii economice şi administrative. Cum să vorbească cineva de rupt Ardealul.

Este o mîrlănie să vii cu astfel de texte, domnilor de la PSD. Iată că avem un candidat, Ponta, care este dispus să arunce România în aer, numai să iasă preşedinte. Şi regionalizarea se va face numai pe criterii administrative şi economice, nu pe criterii etnice.

Despre dezvoltarea economică

Dacă eram la guvernare, aş fi avut deja un buget pe 2015. Reducerea TVA la 19% este posibilă în paralel cu îmbunătăţirea colectării. Evaziunea fiscală este de 16,2% din PIB, conform datelor oficiale. Dacă vrem să avem o evaziune mai mică, trebuie scăzut TVA-ul şi colectare mai bună. Nu se poate însă cu acest guvern.Una la mână, punem un Guvern care să vrea să facă asta. Ponta a dat banii de investitie la primarii migratori.

Despre atacurile PSD

Nici unul dintre atacuri nu m-a dezechilibrat, dar întreaga campanie a PSD a fost o mizerie, nu la adresa mea ca om politic, ci la adresa mea ca persoană. Au venit cu gaşca de vorbitoare şi au spus că am vîndut copii. Copiii sînt bine, m-am interesat, am vorbit cu neamurile din Răşinari, cu primarul de acolo şi copiii sînt bine. Am verificat în anul 2000, iar oamenii sunt bine-mersi. Asta este o minciună sfruntată a PSD. Au mai spus că nu pot fi preşedinte pentru că nu am copii. Aşa ceva nu se face, nu se spune.

Despre relaţia cu socrul

Dacă aţi avut vorba de socrul meu, vă pot spune că a fost un om cu stare materială bună, m-am bucurat de acest lucru. Din păcate nu mai este.

Despre zonele în care nu a obţinut voturi

Am avut întîlniri în zone în care lumea nu mă cunoaşte suficient de bine, şi eu şi echipa mea sîntem conştienţi de asta. Am fost în Brăila, am fost în Galaţi.

Despre negocierea voturilor

Eu nu vreau să negociez cu cineva ceva ce nu se poate negocia. Cum pot eu nogocia votul dvs, sau pe al domnului Rares Bogdan? Eu nu vreau să negociez voturile românilor, eu vreau să le merit. Aici este simplu, românul ori votează Klaus Iohannis ori votează Ponta şi pe Vadim sau pe altul cu care s-a asociat el. Domnul Blaga ştiu sigur că nu va face o alianţă cu PSD.

Despre a fi omul baronilor

Eu nu sînt omul nimănui, eu sînt omul românilor. Eu sînt un om liber, eu nu sînt un om al baronilor. Socrul lui Victor Ponta a spus că a fost dorinţa baronilor ca Ponta să candideze. Eu sînt un om liber.

Un orizont de timp in care românii pot trăi mai bine

Avem în 2018 un eveniment special. Sper ca în 2018 să putem spune că românii trebuie să traiască în ţara care merită să trăiască.

Despre refuzul de a veni la dezbaterea cu Ponta

Un motiv concret este că între doi candidaţi din turul doi trebuie să existe o dezbatere publică pe o platformă neutră, accesibilă tuturor jurnaliştilor indiferent de tipul de media, indiferent că sînt de la TV, radio, internet, presa scrisă. (…) Îmi doresc, şi cred în continuare că mîine, poimîine, cel tîrziu, poate reuşim să organizăm o dezbatere care este accesibilă oricărui jurnalist, să fie o dezbatere din care toată lumea să aibă acces. Nu voi fi în situaţia de a candida cu UNPR.

Despre redevenţe

Eu cred în acest lucru, timp de 14 ani am reprezentat aceste comunităţi locale şi sper ca acestea să poată primi o partea din redevenţe. Dacă mă alegeţi pe mine vă pot garanta că acţiunile DNA pot merge mai departe.

Sursa: Realitatea.net

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×