OFICIAL. Dacian Cioloş, noul PREMIER desemnat de Klaus Iohannis! Prima DECLARAŢIE

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
11/11/2015, 00:00
OFICIAL. Dacian Cioloş, noul PREMIER desemnat de Klaus Iohannis! Prima DECLARAŢIE GALERIE FOTO

UPDATE 17:30 / Premierul desemnat Dacian Cioloş a dat asigurări, marţi, că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a se ridica la înălţimea încrederii acordate, el spunând că intenţionează să deschidă Guvernul spre societate.

„Vă mulţumesc pentru încrederea pe care mi-o acordaţi şi doresc să îi asigur pe cei care ne privesc de faptul că voi face tot ce îmi stă în putinţă de a mă ridica la înălţimea încrederii care mi-a fost acordată. Trecem printr-o perioadă cheie pentru societatea românească, perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului în aşa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituţii ale statului”, a afirmat Cioloş, la Palatul Cotroceni, după anunţul preşedintelui Iohannis privind desemnarea sa în această funcţie, scrie observator.tv.

UPDATE 17:00 / Klaus Iohannis a făcut anunţul. Dacian Cioloş este premierul desemnat.

Dacian Cioloş este noul premier desemnat al României. Anunţul a fost făcut de preşedintele Klaus Iohannis, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, la finalul consultărilor cu partidele politice şi societatea civilă.

Într-un discurs de aproape zece minute, preşedintele Iohannis a vorbit despre misiunea pe care o va avea guvernul de tehnocraţi condus de Cioloş.

„După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoană curată, care să nu fi fost implicată în scandaluri, o persoană integră. Este nevoie să fie promovaţi miniştri performanţi, este nevoie de partide fără corupţi, este nevoie ca partidele să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze persoane suspectate de corupţie”, a declarat şeful statului, citat de Mediafax.

”Este cu siguranţă nevoie de oameni noi şi am încurajat oameni tineri să intre în politică. Fără oameni noi este greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece. Cei vechi care sunt buni trebuie să rămână. Este nevoie să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană şi orice guvern vom avea trebuie să fie sprijinit de Parlament, de partidele politice pentru a lua măsuri care să garanteze o creştere economică sustenabilă”, a afirmat preşedintele.

”A fost o sitiuaţie interesantă pentru mine că partidele au înţeles imediat care este miza şi că este nevoie să găsim o soluţie împreună. Această soluţie o văd într-un guvern tehnocrat. Partidele au agreat ideea, cu foarte puţine excepţii şi am convenit că aceasta este calea corectă până la alegerile parlamentare din 2016”, a adăugat Iohannis.

„Îl desemnez pentru funcţia de prim-ministru al României pe dl Dacian Cioloş”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni, informează Antena3.

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. UPDATE 13:30 / Conform Antena3, Klaus Iohannis va anunţa noul premier la ora 17!

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. UPDATE 12:35 / Gabriel Oprea (UNPR), la finalul consultărilor:

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. „UNPR este un partid serios, care s-a ţinut întotdeauna de cuvânt. Niciodată nu a dat jos un Guvern din care a făcut parte. (…) Domnul Voinea este un om foarte serios, un profesionist, poate fi o variantă de premier. (…) În actualul context de securitate complicat, preşedintele României trebuie să desemneze un prim-ministru competent. (…) Vom sprijini propunerea pe care domnul preşedinte o va face”.

„Suntem în continuare într-o coaliţie parlamentară”, a mai declarat Gabriel Oprea.

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. UPDATE 10 OCTOMBRIE 11:48 Preşedintele continuă consultările cu partidele parlamentare în vederea găsirii unei variante de Guvern. Liderii UDMR au fost la Palatul Cotroceni pentru a doua rundă de consultări cu preşedintele Klaus Iohannis. La finalul întâlnirii, Kelemen Hunor a declarat că UDMR a propus un premier şi un Guvern tehnocrat.

„Am propus un Guvern tehnocrat condus de prim-ministru tehnocrat care va avea posibilitatea de a-şi alege cabinetul”, a spus Kelemen Hunor, potrivit antena3.ro.

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. Din delegaţia UDMR au făcut parte preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, şi parlamentarii Marton Arpad, Tanczos Barna, Marko Bela şi Szabo Odon. Şeful statului este însoţit de consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, Andrei Muraru şi Laurenţiu Ştefan.

La consultări vor urma UNPR, ALDE şi minorităţile. De data aceasta, liderii protestatarilor nu au mai fost invitaţi.

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. Marţi este cea de-a doua zi din cea de-a doua rundă de consultări ale şefului statului cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui premier.

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. UPDATE 20:00 / Dacian Ciolos ar putea fi desemnat premier de presedintele Klaus Iohannis, sustin surse politice. Asta s-ar putea intampla marti, la finalul consultarilor cu partidele politice, cand presedintele va sustine o declaratie in acest sens. Potrivit acelorasi suse, seful statului s-a decis asupra unui guvern condus de un tehnocrat sustinut de o larga majoritate in parlament, iar Dacian Ciolos ar fi varianta optima, tinand seama si de faptul ca a fost comisar european pentru Agricultura in Comisia European timp de 5 ani.

Unul dintre atuurile lui ar fi ca stie in detaliu institutiile europene, ceea ce ar face mai facila obtinerea de fonduri europene. Aceleasi surse spun ca pana in momentul de fata PNL si-a dat girul pentru o astfel de nominalizare. Mai mult, chiar daca PSD l-a propus oficial pe Voinea, nu ar respinge varianta Dacian Ciolos. Acesta ar avea la dispozitie zece zile sa-si formeze cabinetul si sa-si prezinte ministrii si programul de guvernare, abia apoi Parlamentul va putea vota, conform Stirile Pro TV.

UPDATE 19:30 / Liderii PNL au ieşit de la consultările cu Klaus Iohannis privind desemnarea unui nou premier. Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat la finalul consultărilor, că liberalii au renunţat la varianta de alegeri anticipate şi că nu au o propunere de ministru tehnocrat.

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. „Nu s-a dorit alegeri anticipate, noi nu le-am putut declansa fara un acord politic. Suntem pregatiti sa peluam guvernarea, am depus o motiune de cenzura in urma cu ceva timp. Avem un program de guvernare.

Presedintele Klaus Iohannis a propus un premier si un guvern tehnocrat. Un premier care sa cunoasca administratie.

Premierul va trebui sa vina si la PNL si la alte partide pentru a obtine o sustinere parlamentara si atunci vom discuta cu el despre prioritatile noastre, care coincid cu cele ale strazii: reforma in invatamant, sanatate, etc.

Nu avem o propunere de ministru tehnocrat”, a declarat Vasile Blaga.

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. Întrebat ce părere are despre alegerea lui Liviu Voinea ca propunere din partea PSD, Blaga a răspuns:„Nu a fost în stare să gestioneze bugetul, a fost dat afară de PSD, cum să gestioneze guvernul României?”.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a precizat că PNL a propus în continuare soluţia alegerilor anticipate, însă, pentru ca aceasta să fie posibilă era nevoie de un acord politic cu toate partidele parlamentare. În condiţiile în care mare parte din acestea nu au fost de acord cu anticipatele, liberalii nu au dorit să blocheze ieşirea din criză.

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. „Preşedintele ne-a propus varianta unui guvern tehnocrat, cu un premier tehnocrat. PNL nu a dorit sa blocheze dialogul pentru a iesi din aceasta criza in care societatea romaneasca si clasa politica se afla. In discutiile pe care le-am avut cu Klaus Iohannis, seful statului a adus in discutie varianta unui cabinet tehnocrat. Este o varianta cu care PNL este de acord”, a declarat Gorghiu.

Ea a mai spus că este însă nevoie de depolitizarea administraţiei pentru că altfel tot PSD va guverna.

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. UPDATE  19:15 / Potrivit unor surse România TV, PNL nu a venit cu nicio propunere pentru funcţia de premier şi îşi doreşte un guvern tehnocrat.

UPDATE 19:00 / La Palatul Cotroceni au început consultările cu liderii PNL. Din delegaţia liberalilor fac parte copreşedinţii partidului Vasile Blaga şi Alina Gorghiu şi preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus.

UPDATE 18:53 / Întîlnirea dintre Klaus Iohannis şi PSD s-a încheiat. 

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. Liviu Dragnea, şeful PSD, a declarat că l-a propus pentru funcţia de premier pe Liviu Voinea.

„In continuarea discutiilor de saptamana trecuta, astazi (luni – n.r.) i-am prezentat presedintelui Klaus Iohannis un pachet de obiective si prioritati, pe care viitorul guvern si viitorul premier trebuie sa le ineplineasca pentru mentinerea functionarii statului, pentru continuarea asigurarii statului de drept si a independentei justitie.

De asemenea, noul Guvern trebuie sa se prezinte rapid in Parlament cu legea buget de stat.

Am propus un guvern care sa respecte angajamententele generate de parteneriatele strategice, economice, financiare.

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. Am propus un premier care sa sigure crestere economica, care sa asigure stailitateab economica si financiara, care sa asigure faptul ca prevederile din noul cod fiscal vor fi implementate in 2016. Un guvern care sa asigurea ca decizia de majorarea a pensiilor va fi respectata.

Am propus un premier care sa garanteze ca in agtricultura fermierii isi vor primi subventiile, ca despagubirile pe care fermierii le asteapta dupa seceta sa fie puse in practica. Este un pachet minimal de obiective si prioritati.

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. Ne-am gandit la Liviu Voinea, care indeplineste criteriile de expertiza si care se bucura de credibilitate. Este un poltician cu experienta. Am avut o discutie si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care a spus ca daca Liviu Voinea va fi nominalizat pentru functia de premier, va avea tot sprijinul BNR.

Domnul presedinte Klaus Iohannis ne-a prezentat un set de obiective si principii, pe care le sustinem si noi si ni le asumam, pentru ca sunt cele pe care le vrem si noi.”

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. UPDATE 18:32 / Potrivit unor surse citate de Antena 3, Liviu Voinea este propunerea de premier cu care PSD a mers la consultările cu preşedintele Iohannis din această seară.

UPDATE 18:00 / Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu liderii PSD au început.

Delegaţia PSD sosită la Palatul Cotroceni este formată din Liviu Dragnea, Ecaterina Andronescu, Valeriu Zgonea, Gabriela Firea şi Georgian Pop.

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. UPDATE 17:45 / Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, înainte de a pleca la Cotroceni, că social-democraţii îi vor prezenta lui Klaus Iohannis o propunere de premier, potrivit rtv.net.

„În seara asta o sa ii facem preşedintelui o propunere de prim-ministru. Este un prim ministru care raspunde la toate rigorile necesare pentru ca măsurile economice, programele economice care au facut ca România sa aiba o crestere economică substanţială, durabilă şi constantă şi care garatntează că aceste lucruri vor continua”, a spus Dragnea.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, luni, o scrisoare presedintilor formatiunilor politice reprezentate in Parlament, prin care ii invita la o noua runda de consultari, la Palatul Cotroceni, in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru.

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. Presedintele va discuta, luni seara, cu PSD si cu PNL, urmand ca marti ca mearga la Palatul Cotroceni si reprezentantii celorlalte partide parlamentare. Cel mai probabil, marti seara vom sti numele premierului desemnat.

Iohannis a mai avut consultari cu partidele si la finalul saptamanii trecute, iar vineri s-a intalnit cu reprezentantii societatii civile.

Mai multe informatii indica faptul ca partidele au cazut de acord asupra formarii unui guvern de tehnocrati, condus de un premier apolitic. Mai multe surse vehiculeaza numele Comisarului European pentru Agricultura Dacian Ciolos, un nume agreat, se pare, de toti cei chemati la consultari, conform Stirile PRO TV!.

IOHANNIS A ANUNTAT NOUL PRIM MINISTRU. Programul consultarilor va fi urmatorul:

Luni:

18:00 – Partidul Social Democrat (PSD) ;
19:00 – Partidul National Liberal (PNL).

Marti:

11:00 – Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) ;
11:30 – Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR) ;
12:00 – Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE) ;
12:30 – Grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

Fiecare delegatie poate fi formata din maximum 5 persoane.

Klaus Iohannis a declarat, dupa caderea Guvernului, ca va organiza mai multe runde de consultari cu partidele parlamentare pentru gasirea celei mai bune solutii pentru depasirea crizei politice, timp in care Executivul va fi condus de premierul interimar Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat vineri, dupa consultarile cu partidele politice si societatea civila, ca are in vedere doua solutii pentru depasirea crizei politice: alegeri anticipate sau guvern de tehnocrati.

Joi dupa-amiaza, seful statului a discutat cu delegatiile PSD, PNL, UDMR si cea a grupului minoritatilor nationale, iar vineri au fost primiti la Cotroceni reprezentantii UNPR si ALDE.

Presedintrele s-a intalnit, vineri, la Cotroceni, inclusiv cu reprezentanti ai societatii civile.

sursa: ziare.com

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×