S-a votat! Vezi ce trebuie să facă în fiecare an proprietarii de maşini mai vechi de 12 ani!

Filon Stan   
în Stiri de ultima ora
21/11/2017, 17:12
S-a votat! Vezi ce trebuie să facă în fiecare an proprietarii de maşini mai vechi de 12 ani!

Maşinile cu o vechime mai mare de 12 ani trebuie să facă ITP-ul anual. Indiferent de vechimea maşinii, inspecţia va putea fi trecută chiar şi în cazul unor deficienţe minore. În plus, maşinile noi trebuie să facă primul ITP după 3 ani.

Proiectul de lege care prevede modificări majore la regulamentul pentru efectuarea şi trecerea Inspecţiei Tehnice Periodice (ITP) a fost adoptat marţi de Camera Deputaţilor, după ce în luna septembrie a fost votat şi de Senat, potrivit automarket.ro

Inspecţie Tehnică Periodică anuală pentru maşinile de peste 12 ani! Treci ITP-ul cu deficienţe minore la maşină

Una dintre cele mai importante noutăţi se aplică tuturor maşinilor şi prevede împărţirea deficienţelor unei maşini în 3 categorii: minore, majore şi periculoase. Indiferent de vechime, o maşină va putea trece ITP-ul chiar şi în cazul existenţei unor deficienţe minore.

Noua lege explică şi cum vor fi determinate tipurile de deficienţe:

-deficienţe minore: deficienţe care nu au un efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului său impact asupra mediului şi alte neconformităţi minore;

-deficienţe majore: deficienţe care pot compromite siguranţa vehiculului, pot avea un impact asupra mediului său îi pot pune în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic, dar şi alte neconformităţi mai importante;

-deficienţe periculoase: deficienţe care constituie un risc direct şi imediat la adresa siguranţei rutiere sau care au impact asupra mediului.

În cazul în care o maşină are deficienţe din două categorii, va fi clasificata la categoria corespunzătoare deficienţei mai mare. În plus, în cazul unei maşini care are mai multe deficienţe minore, aceasta poate fi încadrată la categoria deficienţelor majore în cazul în care efectul combinat al deficienţelor generează un risc mai mare pentru siguranţă şi/sau mediul înconjurător.

De asemenea, şoferii care nu trec ITP-ul sunt obligaţi să repare maşinile şi să refacă inspecţia într-un interval de cel mult 30 de zile.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×