Înscrieri clasa 0. Când au loc și ce acte trebuie să conțină dosarul înscrierilor pentru clasa pregătitoare 2019

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
04/03/2019, 15:33
Înscrieri clasa 0. Când au loc și ce acte trebuie să conțină dosarul înscrierilor pentru clasa pregătitoare 2019 GALERIE FOTO
Inscrierile pentru clasa 0 au inceput pe data de 4 martie

Ministerul Educației Naționale a dat startul la încrierile copiilor în clasa 0! Anunțul era așteptat de mii de părinți, care au aflat că din data de 4 martie își pot înscrie copiii la școală. Mai jos veți afla și ce acte trebuie să conțină dosarul de înscriere!

Prima etapă din procesul de completare şi depunere a cererilor de înscriere a copiilor în învăţământul primar începe luni şi se va încheiape data de 22 martie.

„Părinţii/tutorii legal instituiţi/reprezentanţii legali pot completa cererea-tip de înscriere online sau la secretariatul unităţii de învăţământ în care se doreşte înscrierea copilului, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

inscriere clasa 0
Inscrierile copiilor in clasa 0 se va face in doua etape

Prioritate au copiii care locuiesc în vecinătatea școlii

Validarea cererii-tip este obligatorie şi se realizează în unitatea de învăţământ în care se doreşte înscrierea, în prezenţa părintelui şi a unui membru al comisiei (cel puţin), zilnic, între orele 8 – 18:00 (luni-vineri)”, anunţă Ministerul Educaţiei.

În clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2019, inclusiv. La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, inclusiv, pot fi înscrişi dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează sub coordonarea Centrului Judeţean/al Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE/CMBRAE) în perioada 26 februarie – 20 martie.

Potrivit metodologiei, au prioritate la înscriere copiii care sunt în circumscripția școlii, adică locuiesc pe străzile adiacente școlii. în cazul în care într-o școală numărul cererilor de înscriere primite de la părinți al căror domiciliu se află în afară circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, atunci școală va aplică criterii de departajare generale și specifice.

Școlile, obligate să organizeze „Ziua porților deschise”

Fiecare unitate de învăţământ în care se organizează clasa pregătitoare are obligaţia să instituie, cu caracter informativ, Ziua porţilor deschise, în intervalul 26 februarie – 9 martie. De asemenea, fiecare unitate de învăţământ, trebuie să afişeze numărul de clase pregătitoare care vor funcţiona în anul şcolar 2019-2020.

A doua etapă de completare/depunere a cererilor-tip de înscriere este programată între 2 şi 8 aprilie şi se adresează copiilor care nu au fost înscrişi/nu au participat în prima etapă, cererile fiind completate din nou, în funcţie de locurile disponibile.

„Reamintim faptul că învăţământul primar este primul ciclu din învăţământul obligatoriu şi cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I – IV. Numărul de locuri alocate, prin cifra de şcolarizare, pentru clasa pregătitoare în învăţământul de stat, este cel puţin egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar, asigurându-se, astfel, şcolarizarea tuturor copiilor”, precizează Ministerul Educaţiei.

Acte necesare înscrierii copiilor în clasa 0

Cerere-tip de înscriere în clasa pregătitoare – poate fi găsită la școală

Copie și original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal

Certificatul de naștere al copilului – copie și original

Copie a documentului care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare – doar dacă copilul nu are împlinită vârstă de 6 ani și nici nu o împlinește până la 1 septembrie 2019

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×